Kalurid alustavad hooaega, järveäärsed ootavad jääsula

Tiit Efert
Copy
Muhu kandi kalur Kalle Kreis peab ühtlasi maakonna parima valikuga kalapoodi.
Muhu kandi kalur Kalle Kreis peab ühtlasi maakonna parima valikuga kalapoodi. Foto: Tiit Efert

Merel käivad kalurid ootavad tuulehaugi jõudmist siinsetesse vetesse. Järvel püüdjad peavad leppima vaikeluga, kuni talvejää lõplikult sulab.

„Praegu püüan ahvenat,” sõnas Muhumaa keskuses Liival keskväljaku ääres kalapoodi pidav Kalle Kreis. Säinast tuleb ka, aga see on valdavalt alamõõduline. Haugil on püügikeeld ning räime ta ei püüa. „Haug õnneks väga ei tüüta ka,” märkis Kreis. Ta on saanud ka lõhet, ent seal meres seda eriti ei olevatki.

Tuulehaug peaks kohale jõudma 10. maiks. „See käib jah nagu kalendri järgi,” nimetas Kreis. Mai alguses võetakse kinni üksikud tuulehaugid ja pärast jaanipäeva nad kaovad. Siis saab saartel iga-aastane tuulehaugihooaeg läbi. Põhjarannikule jäävad nad pisut kauemaks.

Saagi müüb ta valdavalt kokkuostu. Oma poodi viib ta niipalju, kui suudab ära müüa. Praegu veel turiste ei liigu. Kreisi sõnul on oodata erilist aastat. „Eks näeme, kui palju inimestel raha alles jääb ja kui palju nad saavad endale reisimist lubada,” arutles Kreis. Praegu on praamid küll tühjad. „10–15 autot korraga,” täpsustas ta.

Rannakalur viib turistid merele

Põhjarannikul Viimsis elav rannakalur Rein Kääpa ei ole veel suurt paati vette lasknud. „Väiksega olen käinud ning üksiku siia ja forelli olen saanud,” sõnas ta, lisades, et saagiks ei saa seda pidada. „Teised mehed ütlevad, et siiga pole saanud, mina olen ikka mõne välja tõmmanud. Aga täheldan, et forell hakkab ära kaduma.”

Eelmistel kevadetel on ta Prangli saare lähistel sügavikust turska püüdmas käinud. Aga see on suur ettevõtmine, sest kala on 70 meetri sügavusel. 140 meetrit nööri tuleb läbi lapata, et kõik ilusti sisse läheks, ja eriti raske on väljatõmbamine, kui saaki ka peaks olema. Kääpa võrdles, et see on sama, kui midagi üles Viru hotelli katusele vinnata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles