Lubja-aasta tõstab rahvuskivi aukohale

Copy
Paekivi.
Paekivi. Foto: Arvet Mägi

Eesti Vabaõhumuuseum tähistab 2022. aastal koos ligi 20 partneriga rahvus­kivi 30. sünnipäevale pühendatud lubja-aastat. Üritusterohke aasta jooksul tutvustatakse paekivi ja selle töötlemisel saadud lubja kasutusvõimalusi ehituses.

4. mail 1992 kuulutati paekivi Eestis rahvuskiviks. Tänaseni on nii linnades kui maal ohtralt paekivist ehitatud hooneid ja nende varemeid. Koos pae­kivi kui ehitusmaterjali laiema levikuga juba 13. sajandil võeti meie maal kasutusele ka lubimört ja lubikrohv. Lisaks paele ja lubjale juhib vabaõhumuuseum tähelepanu paekivist raidskulptuuridele ja peamiselt kirikute seinu tänaseni katvatele freskodele.

Aprillist toimub eri kohtades üle Eesti ringkäike, loenguid, seminare, praktilisi koolitusi ja muid üritusi, kus koduomanikud, ehitusspetsialistid ja kõik huvilised saavad lubja ja paekivi kui ehitusmaterjali kohta teadmisi ja oskusi nende kasutamiseks. Lubja-aasta lõpetab rahvusvaheline konverents, lisaks on ilmumas kaheosaline raamat.

Esimesed suuremad lähiajal toimuvad üritused on paepäev Padise kloostri külastuskeskuses 9. aprillil ja ehitajate küla Eesti Vabaõhumuuseumi kevad­laadal 1. mail. Ürituste kava saab näha Eesti Vabaõhumuuseumi maa-arhitektuuri keskuse kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles