Võrumaa põllumees suusatab, Saaremaal käivad kevadtööd

Silvi Lukjanov
Copy
Kui Saaremaa põllumeestel on käsil orgaanilise väetise laotamine, kündmine ja kivide korjamine, siis mandri põllumehed ootavad veel enamasti lume sulamist.
Kui Saaremaa põllumeestel on käsil orgaanilise väetise laotamine, kündmine ja kivide korjamine, siis mandri põllumehed ootavad veel enamasti lume sulamist. Foto: Mailiis Ollino

Kui Võrumaa põllumehel on veel käsil suusahooaeg, pole Saaremaal lund juba ammu ja käsil kevadised põllutööd, ka Kesk-Eesti põllumehed teevad esimestele põldudele esimesi sõnnikuvedusid.

Võrumaa Tootjate Liidu juht Kalmer Kongo lausus, et neil ei lähe sel aastal kevadtöödega veel kuidagi. „Käisime pühapäeval veel suusatamas. Meil on põllutööde asemel veel suusahooaeg,” sõnas ta.

Selgi nädalal, mil õues vaid paar kraadi sooja, nad põllutöödele ei mõtle. „Kevad on hiline ja külmavõitu, kui nüüd järgnevate päevadega midagi äkisti ei muuda. Põllumehed muidugi väga ootavad nii soojust kui ka sooja vihma, et saaks kuu teises pooles külvama hakata,” kõneles Kongo. Kas nii ka läheb, seda teab ainult ilmataat. Kõik ettevalmistused põlluleminekuks on tehtud ja kui päikest annab, siis saab minna. Kui ei anna, siis suusatatakse edasi.

Ent seda, kuidas Võrumaal taliviljad on talvitunud, Kongo veel ei tea. Selleks on põldudel liiga paks lumekiht ja hinnangu andmiseks on targem oodata, kuni taimed lume alt välja tulevad.

Saaremaal tehakse põllutöid

Saaremaa mehed aga toimetavad juba põllul, nii kinnitas Saaremaa Põllumeeste Liidu juht Tõnu Post. „Meil Saaremaal annab teha juba mitmeid kevadtöid, sest lumi sulas põldudelt tükk aega tagasi. Põllutöödega alustasime 21. märtsist, nii nagu see seadusega lubatud,” lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles