Teeme aeda kimbutavatele pahalastele 1:0 (1)

Eveliis Vaaks
, Maa Elu kaasautor
Copy
Üldprofülaktilist taime­kaitset tuleks teha nüüd kohe vara­kevadel ja lähipäevade jooksul.
 
Üldprofülaktilist taime­kaitset tuleks teha nüüd kohe vara­kevadel ja lähipäevade jooksul.  Foto: Shutterstock

Soojade kevadilmadega tõuseb hobiaednike seas päevakorda iga-aastane teema – kahjurite ja haiguste tõrje. Kuidas duellist pahalastega võitjana väljuda ja kindlustada aias kasvavate kultuuride hea tervis?

Seedri puukooli juhi Elmar Zimmeri sõnul on viimased pehmed talved olnud väga soodsad kõiksugu putukate ja haiguste maapinnal talvitumiseks. „Tänavu oli ka natuke külma, aga kuna maa paljudes kohtades siiski ära ei külmunud, olid tingimused pahalaste jaoks soodsad. Sestap tuleks üldprofülaktilist taimekaitset teha nüüd kohe varakevadel ja lähipäevade jooksul.”

Zimmeri sõnul võiks kasutada raudsulfaati, karbamiidi või vasepreparaate. „Valiku teeb igaüks oma võimaluste järgi,” lisas ta.

Tõrjega alusta kohe

Esimese tõsisema pritsimise soovitab ta teha enne taimede õitsemist. „Kõige magusam on seda teha päev enne seda, kui esimesed õied lahti lähevad. Järgmine pritsimine tuleks teha siis, kui õitsemine läbi on, ning edasi teha vastavalt vajadusele valiktõrjet,” õpetas Zimmer.

Ühte lahusesse peab panema kaks preparaati: üks haigustõrjevahend ja üks putukatõrjevahend. „Haigustõrjevahendeid peab valima kultuuri järgi. Luuviljalistele puudele tuleks eelistada preparaate, mis on just seda tüüpi kultuuride jaoks mõeldud, samamoodi seemneviljalistel,” selgitas Elmar Zimmer.

Et taimekaitse oleks tõhus, tuleb preparaate pidevalt vahetada, et kahjurid ei saavutaks resistentsust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles