Vallajuht: „Inimesed ja nende töökohad unustatakse vaidluses ära” (1)

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Maido Ruusmann.
Maido Ruusmann. Foto: Arvo Meeks

„See pole ju vaidlus ainult metsatööstuse ja looduskaitsjate vahel,” sõnas Tõrva vallavanem Maido Ruusmann, „sellest sektorist sõltub väga suur hulk inimesi, maapiirkonna töökohad, meie koolid ja avalikud teenused, aga sageli unustatakse see ära.”

Ernst & Young Baltic ASi uuringu järgi on metsa- ja puidutööstus oluline töökohtade pakkuja maal – ligikaudu 14 protsenti Kesk-Eesti ja Lõuna-Eesti töökohtadest on kas otseselt või kaudselt sektoriga seotud.

Valgamaal asuva peaaegu 6000 elanikuga Tõrva valla vallavanem Maido Ruusmann sõnas, et puidu varumise, töötlemise või tootmisega seotud ettevõtlust on Tõrvas tõesti palju: valla suurim tööandja on puitliistude tootja Combiwood OÜ, lisaks pakuvad kohalikele tööd OÜ Helme Graanul, puitmajade tootjad Skan Holz Helme AS ja Ritsu Loghomes OÜ, Valga Puu OÜ, Dammix Mets, mööblitootja Stemwood OÜ, loetles ta.

„Hõivelt on nende koguosa suur ja kui vaatan omavalitsusjuhina sellest sektorist laekuvat maksutulu, siis kahtlemata on tegu väga olulise sektoriga piirkonna jaoks,” nimetas ta.

Ruusmann on vallajuhina näinud, kuidas mõjus koroona ettevõtjatele või ka seda, kuidas linnurahu tõttu pidi ettevõtja saatma mullu sadakond töötajat sundpuhkusele. „Kui ma võrdlen Covidi mõju töö­turu mõttes või seda, et meil tuleks puidusektoris mingi suurem tagasilöök, siis see on koht, mida ma omavalitsus­juhina sotsiaalmajandusliku mõju tõttu tõesti kardaksin,” kinnitas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles