Ettevõtte juht: metsaomanikke otsustamisse ei kaasatagi

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Ettevõtja Andres Olesk leiab, et majandusmetsades peaks raieaja otsustama maaomanik.
Ettevõtja Andres Olesk leiab, et majandusmetsades peaks raieaja otsustama maaomanik. Foto: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

„See on kõige rumalam ja ka ohtlikum dokument metsadele, mida ma 25 praktika-aasta jooksul näinud olen,” sõnas metsamajandamisettevõtte Valga Puu juhatuse esimees Andres Olesk, kommenteerides sel kevadel justkui kuldse keskteena esitatud haudelindude maatriksit.

Nimelt pakkus Keskkonnaamet sel aastal välja pesitsusrahu küsimuse lahendamiseks haudelindude maatriksi, kus raiet piiratakse esmajärjekorras nn punastel aladel ehk seal, kus sellel on metsalinnustikule kõige suurem mõju, mis praktikas tähendab, et metsatöid ei saa teha vanemates ja küpsemates metsatüüpides. „Sisuliselt kehtib meil raierahu, aga riik ei julge seda välja öelda ning vastandab metsaomanikke ja -majandajaid Keskkonnaameti ja aktivistidega,” nentis Olesk.

Hooldusraiete soovitamine kevadsuvisel ajal on tema sõnul äärmiselt pahatahtlik ning väga pika negatiivse mõjuga metsadele. „Aabitsatõde metsanduses on see, et kevadisel ajal, kus puudel on kasvufaas ning pinnas eriti õrn, hooldusraieid kindlasti ei tehta. Seda aga Keskkonnaameti maatriks ainult teha lasebki,” lisas ta.

Oleski sõnul tähendab see ilmselt siis seda, et amet reageerib nn punastelt aladelt tulnud teadetele, aga piisava tööjõu korral kõigile kaebustele. Seega pole olukord võrreldes mullusega, kus raietööd kaebuste alusel ootamatult riigi poolt erametsades peatati, sisuliselt muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles