Maheliha valik laieneb, kuid on endiselt väga kitsas

Tiit Efert
Copy
Lepaniidi mahetalu on Eestis ainus, mis ametlikult mahekitseliha pakub. 
Lepaniidi mahetalu on Eestis ainus, mis ametlikult mahekitseliha pakub. Foto: Tiit Efert

Kuigi eestlane on sealiha eelistaja, on mahelihast kõige kättesaadavam hoopis veiseliha ja Kikerikii vahendusel kogub populaarsust ka kanaliha. Mahesealiha peab aga tikutulega taga otsima.

Tihti arvatakse, et mahedaks saamiseks piisab, kui linnud või loomad saavad käia õues või kui küülikule antakse mahedaks tunnustatud maal kasvanud värsket muru. Tegelikult algab mahelooma või -linnu kasvatamine tingimustest, kus ta elab, seejärel sööt, tapamaja, tükeldamine ja pakendamine, kus ei tohi olla kokkupuudet tavatoodetega.

Veiseliha kõige kättesaadavam

Mahepõllumajanduse Koostöökogu juhatuse liikme ja Talu Toidab (väikesed talupoed Rimi suurte kaupluste sees) ühe asutaja Merit Miku sõnul on maheliha nõudlus järjest kasvanud.

Maheveiseliha leiab suurtest kettidest ja väiksematest talupoodidest. Talu Toidab müüs varem nii Liivimaa Lihaveise kui ka Hiiumaa Lihatööstuse toodangut, aga kui Liivimaa Lihaveis sai oma kauba müüki Rimi riiulitele, jäi Talu Toidab osakonda vaid Hiiumaa Lihatööstus. „Klientidel on valikut,” sõnas Mikk.

Liivimaa Lihaveise rohumaaveise kvaliteedikava eestvedaja Airi Külvet on rahul, et kvaliteetset liha tahetakse, nõudlus tuleb paljuski ka väljastpoolt Eestit ja ületab pakkumist. Eestis kahjuks veiste arv väheneb ja kiiresti neid juurde kasvatada ei saa. Ent on kiiduväärt, et olukorras, kus paariariikides toodetud väetiseid ja muid kemikaale enam kätte ei saa, mõistetakse, et rohumaaveis saab kõik vajaliku kätte puhtal maal kasvanud taimestikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles