Ohtlikud puud maja kõrval. Saagida või mitte?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Ats Mölder tõdeb, et see viltune puu on ohtlik, sest puu juured on hakanud juba maapinda kergitama.
Ats Mölder tõdeb, et see viltune puu on ohtlik, sest puu juured on hakanud juba maapinda kergitama. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Astume arborist Ats Mölderiga hoovi, kus majast mõne sammu kaugusel kasvab kõrge vaher. Iga suurema tuulega kukutab see katusele oksi ja maja perenaine sooviks kodu turvalisust silmas pidades puu maha võtta. Mölder asub aga teda hoopis ümber veenma.

„Arboristi esimene eesmärk on puu säilitamine, otsime selleks võimalusi, aga kui näeme ohtu, siis tuleb olla realist,” seletas mees. Sellel vahtral soovitas ta lisaks kuivanud okste eemaldamisele pisut võra kärpida. Saab ilusa tulemuse, mis majaomanikke aastakümneid rõõmustab, pakub silmailu ja suvel kaitset palava päikese eest.

Kui aga küsin Möldrilt, mis on peamine põhjus, miks inimesed kutsuvad arboristi maja kõrval kasvavat puud maha võtma, kostub säärane vastus, et esiti arvan teda nalja viskavat. Aga ei, kinnitab mees veel kord üle, väga sage põhjus on, et inimesed on tüdinenud lehtede riisumisest.

„Arboristid on kindlalt selle jutu vastu, et meil on siin puu, mis varjab valgust, ei viitsi lehti riisuda ja et võtame maha. See ei ole põhjendus raieks,” kinnitas Mölder.

Nüüd võtame suuna Pärnu Rannapargi poole. Olen seal jalutanud sadu kordi, kuid seni polegi tähele pannud, kui palju on seal tuultele avatud alleedel viltuseid puid kasvamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles