Valged aluspüksid aitavad juba teist aastat Eesti põldude tervist hinnata

maaelu.postimees.ee
Copy
Miks peaks põllumees või -naine tulema ja osalema Mullapüksid 2022 võistlusel? Selleks, et õppida tundma oma muldasid.
Miks peaks põllumees või -naine tulema ja osalema Mullapüksid 2022 võistlusel? Selleks, et õppida tundma oma muldasid. Foto: eAgronom

eAgronom kutsub juba teist aastat põllumajandusettevõtteid osalema humoorikal, ent kasulikul võistlusel Mullapüksid 2022. Võistlus põhineb lihtsal ja lõbusal formaadil “Soil Your Undies”, mida kasutavad põllumehed üle maailma, et saada teada, millisel tasemel on nende põllumuldade bioloogiline aktiivsus.

Eelmisel aastal tõi eAgronom formaadi ka Eestisse ning toona võttis võistlusest osa 90 põllupidajat, kes kõik said kostitatud 100% puuvillast valmistatud valgete aluspükstega, mis leidsid oma tee mulla alla. Nimelt saab sellise meetodiga tuvastada mullas elavate mikroorganismide, vihmausside ja üleüldise elustiku olemasolu ja seeläbi hinnata põllumaa tervislikkust.

Sel aastal jagab eAgronom esimesele 100 kiiremale registreerujale taaskord puuvillased aluspüksid, et võtta meie mullastik ja selle tervis luubi alla.

Registreerimine Mullapüksid 2022 võistlusele kestab kuni 10. aprillini 2022, millele järgnevalt saadetakse kõigile end kirja pannud osalistele üks paar aluspükse. Hiljemalt 23. aprilliks peavad kõik võistlejad matma püksid enda talivilja põllule 15-20cm sügavusele, kus järgneva 12 nädala jooksul saavad mullaorganismid näidata ennast parimast küljest hävitades pükstest nii palju kui võimalik.

12 nädala jooksul saavad mullaorganismid näidata ennast parimast küljest hävitades pükstest nii palju kui võimalik.
12 nädala jooksul saavad mullaorganismid näidata ennast parimast küljest hävitades pükstest nii palju kui võimalik. Foto: eAgronom

Juuli esimese nädala jooksul saavad püksid või vähemalt alles jäänud osa neist välja kaevatud, kuivatatud, kaalutud ning üles pildistatud. Antud andmete põhjal selgub kõige elurikkama põllu pidaja, kes saab hea tulemuse eest ka premeeritud.

Auhinnapajast leiab sel aastal nii 2. generatsiooni SuperHands mullasensori, mulla pH-taseme mõõtmise komplekti kui ka penetromeetri, et mõõta mullastiku tihedust, ja palju muud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles