Euroopa aasta puu konkursi võitis Poola ürgmetsa valvav tamm

maaelu.postimees.ee
Copy
Euroopa aasta puuks valitud Poolas kasvav tammehiiglane
Euroopa aasta puuks valitud Poolas kasvav tammehiiglane Foto: Tomasz Kamiäski

Teisipäeva õhtul kuulutati Brüsselis välja tänavuse Euroopa aasta puu konkursi võitja, kelleks sai ülekaaluka häälteenamusega Białowieża ürgmetsa valvav tamm Dunin. Poola kõrval mahtusid esikolmikusse ka Hispaania esindaja, Conxo Banketimetsa tamm, ja Portugali suur korgitamm.

Võistluse korraldajad eemaldasid Ukraina sõja tõttu võistluselt Venemaa, keda esindas Turgenevi tamm. Võtmata arvesse Venemaale antud hääli, kujunes osavõtt tänavusest Euroopa aasta puu konkursist rekordiliseks – kokku anti 769 212 häält. Sellest peaaegu iga neljas hääl läks Poola puule, kes kogus 179 317 häält.

Hispaania Conxo Banketimetsa tamm.
Hispaania Conxo Banketimetsa tamm. Foto: David Pacheco

Talle järgnes tasavägises võistluses Hispaania tamm (168 284 häält), kolmandaks tulnud Portugali puu sai toetushääli 70 563.

Eestit esindas tähendusrikaste puude konkursil Järvseljal sirguv 380-aastane Kuningamänd, mis on oluline sümbolpuu Eesti metsandus- ja loodusharidusele. Meie Kuningamänd kogus 25 346 häält ja tuli võistlusel kolmeteistkümnendaks. Eesti puule antud toetushääled jäid samasse suurusjärku kümmekonna teise võistlusel osalenud puuga.

Tänavune Euroopa aasta puu, 400-aastane harilik tamm nimega Dunin, sirgub Euroopa suurima ja vanima metsa, Białowieża ürgmetsa servas. Mets ise laiub Poola kirdeosast Valgeveneni. Puust on saanud poola inimeste vastupanu sümbol igasuguste agressioonide suhtes ning nagu võistluse korraldajad välja tõid, siis praegu Ukrainas toimuva valguses on sõnum puu kaitserollist veelgi aktuaalsem.

Suur korgitamm Portugalis.
Suur korgitamm Portugalis. Foto: Manuel Piteira

Euroopa aasta puu konkursiga tõstetakse esile huvitava looga puid, kel on täita tähtis roll kogukonna ühendaja ja kultuuripärandi kandjana. Kuningamänd oli võistluse ainus mänd, kõige rohkem osales võistlusel väärikaid tammesid. Esindatud olid hiidsekvoiad, kastanid, pärnad, aga ka üks viirpuu, üks pöök ja üks jaapani akaatsiate paar.

Eesti on Euroopa aasta puu konkursist osa võtnud neljal korral. 2015. aastal viis arborist Heiki Hanso võiduni Orissaare jalgpalliväljaku keskel kasvava tamme. Veel on Eestit esindanud Tamme-Lauri tamm ja Russalka tamm.

  • Alates aastast 2021 korraldab Eesti kaasalöömist Euroopa aasta puu valimisel Loodushoiu Fond.
  • Fondi eesmärk on turgutada vabatahtlikku ja eraalgatuslikku loodushoidu Eestis, muuhulgas väärtustada meie tähelepanuväärsed pärand- ja põlispuid.
  • Konkursi ajal koguti Järvselja Kuningamänni kohta ka Eesti inimeste meenutusi, nendega saab tutvuda siin.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles