Toiduliidu juht: toiduaineid endiste hindadega toota ei ole võimalik

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Sirje Potisepa sõnutsi ostupaanikaks põhjust pole ja Eesti toiduainetööstus on võimeline asendama nii lettidelt kõrvaldatud Venemaa ja Valgevene tooteid kui pakkuma Eesti toodetele sortimendilaiendusi.
Sirje Potisepa sõnutsi ostupaanikaks põhjust pole ja Eesti toiduainetööstus on võimeline asendama nii lettidelt kõrvaldatud Venemaa ja Valgevene tooteid kui pakkuma Eesti toodetele sortimendilaiendusi. Foto: Eero Vabamägi

Kaupluseletid näitavad, et inimesed ostavad hinnatõusu kartuses kokku soola, tatart ja toiduõli ning kaubast tühjaks haaratud lettide kõrval pakutakse üksikuid sarnaseid tooteid juba paar-kolm korda kallima hinna eest. Mis edasi saab? Kui kõrgele hinnad lähikuudel ronida võivad?

Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp nentis, et oleme alles kriisi alguses. „Me ei pea kartma toiduainete defitsiiti ja tühje poelette, kuid peame hakkama hinnatõuse jälle ette valmistama,” sõnas ta. „Siiski, kui olukord nõuab, peame ka tarbijatena aru saama, et kui konkreetset lemmiktoodet enam ei ole, tuleks leplikult leida sobivaim asendustoode. Sõja tingimustes ei saa elada endises heaolus, see ei ole võimalik ja isegi eetiline.”

Toiduliidu juhi sõnutsi on edasine hinnatõus paratamatu, sest odavamad tooted olid pärit Venemaalt, Valgevenest ja Ukrainast, kus tootmiseks on hinnad ja töötasud madalamad, tooraine kasvab kohapeal ja suurtes kogustes.

„Toidutootmise alustala – teravilja hinnad on tõusnud aastaga mitu korda ja hinnatõus jätkub. Teravilja hinnatõusu koosmõju gaasi- ja kütusehindade tõusuga saab olema laiaulatuslik,” nentis Potisepp. „Tootjail on raskusi ka pakendite tarnimisega, kuna Vene laevu ei lubata sadamatesse ei laadimiseks ega lossimiseks. Tohutu globaliseerumine tarneahelates tähendabki, et Venemaa vastu määratud sanktsioonid mõjutavad ringiga ka meie tootjaid. Mis on selle lõpphind, ei ole võimalik praegu ennustada, oleme selle enne­olematu olukorra ja kriisi algfaasis.”

Ostupaanikaks Potisepa sõnutsi siiski põhjust pole ja Eesti toiduainetööstus on võimeline asendama nii poelettidelt kõrvaldatud Venemaa ja Valgevene tooteid kui ka pakkuma Eestis toodetud toiduainetele ja jookidele sortimendilaiendusi. „Väga loodan, et kaupmehed ja poeketid on Eesti tootjatelt asenduskaupade pakkumistele avatud ning suudavad kiirelt sõlmida tarne­lepingud, et Eestis toodetud kaupade sortiment kauplustes kasvaks ja laieneks. Pole kahtlustki, et ka sool ja sooda ilmuvad taas lettidele,” rääkis ta. „Energiakandjate järsk ja jätkuv hinnatõus ning tooraine jätkuv hinnatõus tekitavad olukorra, kus ka toiduaineid endiste hindadega toota ei ole võimalik. Näeme hinnatõusu, aga kui suur see saab olema, milliseid tootekategooriaid kõige rohkem puudutab ja millal tarbijani jõuab, ei oska küll keegi tänases peaaegu iga tund muutuvas olukorras prognoosida.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles