Kevili plaanib saada Baltikumi suurimaks söödakultuuri tarnijaks

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Heinategu nelikant­pressiga.
Heinategu nelikant­pressiga. Foto: Kevili

Eesti teravilja- ja rapsikasvatajate ühistu Kevili panustab põhitegevuse kõrval söödakultuuride tootmisse ja kogumisse. Ühistu koostööpartneri OÜ Golden Fields Factory edasipüüdlik taotlus on saada Baltimaade suurimaks söödakultuuride toodangu eksportijaks, seda kinnitab ka heina­tehase projektijuht Marko Vinni.

Vinni sõnul on tänavune eesmärk varuda 60 000 tonni lutserni, silo ja heina ning ümberpressituna saata Lähis-Ida ja Aasia turule, kus seda vajavad kari- ja lemmikloomad. Projektijuht vihjab tarbija ootusest lähtuvale tegevuse laiendamisele, söödapelleti liini käivitamisele, millel saaks vormida tahkiseid väheväärtuslikust heinast valgurikaste tera- või kaunviljadega. Söödapelleti turg sõidab sõna otseses mõttes mere peal, sest sellist kergesti hoiustatavat ja kasutatavat toidulauda vajavad mandritevahelised loomi vedavad laevad.

OÜ Golden Field Factory tehas asub Lääne-Virumaal Roodevälja külas, seal toodetakse valmissööta loomakasvatusele. Osaühingu juhatuse liige on jordaanlane Mahmoud Ahmed ning neljandat aastat tegutseva ettevõtte aitas investorina jalule USA kodanik Chris Dodson.

Toormega muret pole

„Äri teeb soodsaks see, et meil on head kontaktid nende suurte varujatega, kes viivad Ameerikast ja Kanadast loomasööta Lähis-Itta, samuti on meil ligipääs Aasia turule, mis tahab väga timutit,” selgitas Vinni üleilmse äri toimimist. „Kevili jääb toorme varujaks Eestis, Roodevälja tehas on eraldi üksus, mis pakendab ja turustab toodangut.”

Vinni arvates toormega muret pole, sest Eestis vähenes mullu põllumajanduslikes majapidamistes peetavate loomade arv. Andmetele tuginedes pole koduriigis kunagi kasvatatud nii vähe piimalehmi nagu 2021. aastal, vaid 83 600. Selle võrra kahaneb ka söödavarumise vajadus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles