Endise õllelao kuuriseinad kiirgavad korgimandalate energiat

Tiiu Leis
, Maa Elu kaasautor
Copy
Plast annab energiat küll, kui teda õigesti kasutada – mandalana kuuri seinal.
Plast annab energiat küll, kui teda õigesti kasutada – mandalana kuuri seinal. Foto: Tiiu Leis

Ekstrükkalist pensionär Endel Sein (83) korjas maast värvilisi pudelikorke ja kattis nendega oma Türil asuva suveresidentsi kuuride seinad.

„Mandalamaja” Jaama 19 müüdi mullu sügisel, kui Endel otsustas oma suvist elamist koomale tõmmata ja vanaduspäevad pealinnas Mustamäe teel rahaliselt veidi lahedamalt mööda saata, kuid mandalad jäid. Päranduseks uutele elanikele – Marian ja Mihkel Nummertile lastega.

Türil elava 85aastase õe juures käib Endel aga oma peagi 80aastase naisega suvel külas edasi. „Troll on ees, 12 minutit, Balti jaamast pisut rongisõitu ja oledki Türil,” kirjeldas Endel oma iga-aastast marsruuti kevadpealinna. Muide, „mandalamaja” asub kohe Türi raudteejaama vastas ning on ehitatud samal aastal kui jaamahoone isegi. „Seal muldpõrandaga kuuris elasid raudteetöölised, kui 1904. aastal raudteejaamagi ehitati,” teadis Endel.

Õllejaotuspunkti korgikunst

Tänavalt mandalaid kohe ei märka, sest värviliseks maalitud ja toksitud kuuridest, pesuköögist, lehtlast moodustunud „tänav” jääb kõrge maa­kivikeldriga hoone varju. Siin-seal kaunistavad majaesist ja -tagust aeda värvilised sümbolid, mis metallvarrastest kokku keevitatud, üle maalitud ning mille otstarve näib olevat taimestikku püsti­asendis hoida. Lisaks veel värvitud ketassaag ja selle kõrval vana puutüvi ehk „korgipuu”, mis loomulikult kaetud värviliste pudelikorkidega.

Võib arvata, et korgimandalate tekkimises on osaliselt süüdi ka samas majas aastaid tagasi tegutsenud Saku õlletehase õllejaotuspunkt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles