Bataat sobib nii magusatesse kui soolastesse toitudesse

Silja Luide
, toidublogi «Jagatud rõõm» autor
Copy
Maguskartuli-aedviljaroog kanaga.
Maguskartuli-aedviljaroog kanaga. Foto: Silja Luide

Maguskartul (Ipomoea batatas) on üks tähtsamaid tärklisetaimi maailmas. Tavalise kartuliga aga bataadil sugulus puudub. Kuigi meile jõudis maguskartul Kesk-Ameerikast, oli see kassitapuliste sugukonda kuuluv taim tuntud Vanas Maailmas isegi enne, kui eurooplased Ameerikasse jõudsid. Juba 13. sajandi paiku hakkasid maoorid seda Uus-Meremaal kasvatama, kuid ammuste kirjelduste järgi Hiinas on teadlased jõudnud arvamusele, et üks bataadi võimalikke algkodusid on hoopis Aasia.

USAs Mississippi osariigis asuv Vardamani linn on end aga maailma maguskartulipealinnaks kuulutanud ja pühendanud sellele nädalapikkuse festivali, mis mullu sügisel leidis aset juba 48. korda. Loomulikult sisaldavad pidustused ka maguskartulist valmistatud pirukate söömise võistlust.

Palju kasulikku

Maguskartuli pikergused mugulad kaaluvad 0,5–1 kg, on punaka koore ja oranži viljalihaga. Bataadi väädid hoiavad maadligi ja moodustavad seal paksu vaiba.

Maguskartul sisaldab omajagu suhkrut, kusjuures suhkruprotsent küpsetamisega tõuseb. Vilja tärklise- ja suhkrusisaldus aga sõltuvad kasvukoha kliimast. Kuumemas troopikas on viljad magusamad ning neis leidub suhkrut 6–10% ja tärklist alla 20%. See-eest mõõdukama temperatuuriga subtroopikas on bataadi tärklisesisaldus kuni 30% ja suhkrut on neis vaid 2–4%.

Ühes viljas leidub 60–85% vett, kuni 1% rasva, kuni 2% valku ja kuni 9% pektiini. Vitamiinidest sisaldab maguskartul peamiselt C- ja A-vitamiini, samuti B-grupi vitamiine. Mineraalidest on bataadis ohtralt mangaani ja kaaliumi, lisaks magneesiumi ja joodi.

Millegipärast peetakse maguskartulit sageli tervislikuks alternatiiviks tavalisele kartulile, kuigi selles on enam-vähem sama palju kaloreid, süsivesikuid ja kiudaineid. A-vitamiini on bataadis küll hulga rohkem, samas C-vitamiini aga vähem. Samuti on kartulis rikkalikumalt mineraalaineid.

Mida teha bataadist?

Maguskartuli noori antioksüdantidest pakatavaid lehti saab kasutada nagu spinatit või lehtpeeti. Mitmetes Aasia riikides kasutatakse neid nii toorelt salatites kui ka frititult või praetult roogade lisandina. Samuti võib värskeid lehti lisada smuutile.

Bataadi kergelt magus viljaliha sobib suurepäraselt nii magusatesse kui ka soolastesse toitudesse. Seda saab küpsetada, röstida või keeta nagu kõrvitsat või jamssi. Küpsenud bataadi viljaliha on pehme ja sellest saab mõnusa püree või tambi teha. Seda saab ka hästi frittida, et sellest krõbedaid n-ö friikartuleid teha. Eriti hea lisand on bataat suppidesse ja karridesse. Küpsetistest on maguskartul ideaalne keeksidesse, muffinitesse, šokolaadi- ja juustukookidesse, samuti saab sellest mõnusaid kohevaid pannkooke valmistada.

Maguskartuli-aedviljaroog kanaga

Kuigi see roog küpseb ahjus umbkaudu tunnikese, on siiski aeg, mis valmistamiseks kulub, tõeliselt lühike, sest 20 minutiga jõuab aedviljad ilusti puhastada ja tükeldada ning ülejäänud ettevalmistustöö ära teha.

Kui kasutad lillkapsast, siis sellel võid pannile lisada ka lehed, kuid tee seda u 10 minutit enne küpsemisaja lõppu, sest need on õhukesed ja pruunistuvad kiirelt.

Maitseained võid vabalt endale meelepäraste vastu välja vahetada, kui sul retseptis kirjas olevaid ei juhtu kodus olema. Eriti hõrgu roa saad, kui küpsenud bataadi ahjupannil kahvli või pudrunuiaga purustad, sest siis saab kogu maitsva küpsetusvedeliku pannilt kätte.

Vaja läheb:

• 3 keskmist maguskartulit (800 g kuni 1 kg)

• õli

• 2 keskmist punast sibulat

• 4–6 nahaga kanakintsu (u 1 kg)

• 1 keskmine brokoli või lillkapsas (u 400 g)

• soola

• 1 tl küüslaugupulbrit

• 1 tl kuivatatud punet

• värskelt jahvatatud musta pipart

Koori maguskartulid ja lõika u 3 cm suurusteks tükkideks. Aseta need suurde u 20 x 30 cm ahjuvormi või -plaadile, nirista peale õli ja sega läbi, nii et need oleksid enam-vähem õliga kaetud.

Lõika kooritud sibulad sektoriteks ja lisa pannile bataadi juurde koos kanakintsudega. Nirista neilegi õli ja puista punet, soola ja soovi korral küüslaugupulbrit.

Küpseta kana koos aedviljadega ahjus 180 kraadi juures sõltuvalt kintsude suurusest 40–50 minutit.

Lõika brokoli või lillkapsas õisikuteks. Koori kapsa jalg ja lõika viiludeks. Lisa need pannile, nirista peale veidi õli ja lisa maitseaineid ning küpseta veel 15–20 minutit, kuni kapsas on parajalt pehme. Jahvata peale musta pipart.

Soovi korral paku juurde tavalist või täisterariisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles