Veebipõhine infokogumik aitab Eesti toidusektorit

maaelu.postimees.ee
Copy
Paljud Eesti toidutootjad on väikese ja keskmise suurusega ettevõtted, kellel võib olla keerulisem toidukvaliteediga seotud teemasid hallata.
Paljud Eesti toidutootjad on väikese ja keskmise suurusega ettevõtted, kellel võib olla keerulisem toidukvaliteediga seotud teemasid hallata. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

​Eestis on pisut üle 700 toidutootmise ettevõtte, mis annavad 14% kogu töötleva tööstuse toodangust ja 14% kogu tööhõivest. Paljud neist on väikese ja keskmise suurusega ettevõtted, kellel võib olla keerulisem toidukvaliteediga seotud teemasid hallata, olles samal ajal konkurentsivõimeline nii siseriiklikel kui rahvusvahelistel turgudel.

Rahvusvahelise projekti QUALIFY raames on koostatud veebipõhine infokogumik ehk on-line raamatukogu, mis koondab põhjaliku info pettuste ennetamise, kvaliteedikontrollisüsteemide ja põllumajandustoodete ning toiduainete autentsuse valdkondadest, hõlmates eelkõige Eestis toimuvat, kuid ka Euroopat ja nendevahelisi seoseid.

„Toiduohutuse, pettuste vältimise ja toidu päritolu teemasid on kajastatud mitmetes toitu puudutavates Euroopa Liidu ja siseriiklikes strateegiates ja arengukavades ning toimunud on erinevaid koolitusi, konverentse, infopäevi ja arutelusid ning välja antud infomaterjale. Antud dokumendi suur väärtus seisneb selles, et killustatud info Eestis toimuva kohta on ülevaatlikult nüüd ühes dokumendis koos,“ sõnab on-line raamatukogu koostaja Kristel Vene.

On-line raamatukogu on suunatud poliitikakujundajatele, väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele, alaliitudele, teadusasutustele, ülikoolidele ja teistele. Veebipõhine väljaanne koosneb kolmest moodulist: pettusennetus, kvaliteedikontroll ja autentsus. Iga teema lõikes on välja toodud valdkonda puudutav regulatiivne ja strateegiline raamistik, olulisel kohal on praktilised näited ning juhtumiuuringud ja ettepanekud strateegia väljatöötamiseks.

Veebipõhise raamatukogu koostamine on üks osa QUALIFY projekti tegevustest. Sama sisuga dokumendi koostavad ka teised projektis osalevad Euroopa Liidu riigid, nagu Kreeka, Prantsusmaa, Hispaania ja Slovakkia. Rahvusvaheline koostöö annab võimaluse kogemuste vahetamiseks ja suurendab projekti mõju.

On-line raamatukogu on kättesaadav Eesti Kaubandus-Tööstuskoja veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles