Märgid ennustavad sääserohket suve

maaelu.postimees.ee
Copy
Verd imevad sääsed kuuluvad kõik kahetiivaliste seltsi pistesääsklaste sugukonda. Eesti looduses on kokku loetud 30 liiki pistesääski.
Verd imevad sääsed kuuluvad kõik kahetiivaliste seltsi pistesääsklaste sugukonda. Eesti looduses on kokku loetud 30 liiki pistesääski. Foto: Elmo Riig

Kui paks lumikate sulab, moodustavad lombid sääskedele ideaalse kasvulava. Soome bioloogi sõnul võib selle järgi ennustada, et suvi tuleb sääserohke.

Lappeenranta bioloogi Kimmo Saarinen sõnas Yle.fi-le antud kommentaaris, et lumised talvekuud, nagu meil just olid, loovad putukatele üldiselt ideaalsed tingimused.

Paks lumikate katab praegu suuremat osa Soomest ning Soome Meteoroloogia Instituudi  andmetel on Ida-Soomes veebruaris sadanud rekordiliselt palju lund.

Kui lumi sulama hakkab, tekib ohtralt lompe, need on aga Saarineni sõnul ideaalsed sääskede sigimiseks. Soe ja vihmavaba kevad tagaks lume ja vee auramise, seevastu pehmem ilm koos sademete hulga suurenemisega tekitaks veelgi rohkem seisvat vett. Kuigi ta täpsemaid ennustusi ei soovindu teha, on üks asi kindel. “Mida rohkem lompe meil on, seda rohkem sääski saame,” ütles Saarinen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles