Gaasiküttelt võiks üle minna kohalikule puiduküttele (1)

Kristina Traks
Copy
Puuriit õues, olgu see erikujuline või tavaline, ning ahi toas paistab praegu kõige turvalisem valik.
Puuriit õues, olgu see erikujuline või tavaline, ning ahi toas paistab praegu kõige turvalisem valik. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Praegu toimuvate Ukraina sõjasündmuste taustal on mõistlik astuda samme Vene gaasist loobumiseks kütte- ja energiaallikana. Kuigi Venemaaga seotud gaasisüsteem näib praegu toimivat, siis kindlust pole ja midagi ennustada samuti ei saa.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas ütles, et gaasisüsteem praegu toimib ja ei ole signaale, et sellega lähiajal probleeme tekib. „Keeruline on ennustada, millised otsused Venemaa seoses maagaasiga langetab. Hoiame naaberriikidega turuolukorral silma peal ning oleme valmis reageerima ja alternatiivseid lahendusi leidma,” sõnas Aas. „Regioonis on olemas gaasimahuti, milles olevast gaasist piisab küttehooaja lõpuni kõigile siinse regiooni riikidele ka juhul, kui Venemaalt gaasi enam ei tule.”

Balti tarbijate gaasi hoitakse Lätis asuvas maagaasihoidlas. Lisaks on võimalik gaasimüüjatel oma varusid suurendada Leedus asuva Klaipeda LNG terminali kaudu. Sel kevadel valmib ka Baltimaade ja Poola vaheline gaasitoru, mis võimaldab lisaks gaasitarneid Lääne-Euroopast. „Töötame selle nimel, et Läti gaasihoidla ka järgmiseks talveks täidetud saaks,” ütles Aas. „30päevast gaasivaru hoiab Elering kaitstud tarbijatele nii-öelda hädavariandina ootamatuteks juhtudeks. Kaitstud tarbijateks loetakse kodutarbijaid ja eluruumide kütteks soojusenergiat tootvat ettevõtjat, kellel ei ole võimalik kasutada kütusena muud kütust peale gaasi.”

Oluline põllumajanduses

Aasa sõnul on Eesti mitu aastat töötanud selles suunas, et vähendada sõltuvust maagaasist, asendades selle teiste kohalike taastuvate kütustega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles