Koolinoorte kokanduskonkursil naeratas võiduõnn ahvenatakodele ja vanaema tursakotlettidele

maaelu.postimees.ee
Copy
Saku 5.f klassi ahvenatakod punase kapsa salati ja guacamole’ga.
Saku 5.f klassi ahvenatakod punase kapsa salati ja guacamole’ga. Foto: Kuvatõmmis videost

Üle-eestiline koolinoorte kokanduskonkurss pakkus kalatoitude valmistamise rõõmsa elamuse paljudele õpilastele, aga ka nende sõprus- ja perekondadele ning isegi vanavanematele.

Veidi üle kuu kestnud konkurss pälvis üle Eesti laialdast tähelepanu ja osavõttu: lastelt ja nende juhendajatelt laekus ühtekokku 244 retsepti.

„Mul on hea meel, et kalatoitude valmistamisega tulid kaasa nii alg- kui põhikoolide õpilased, nii linnas kui maal, nii sõprade ja perede ringis kui koos õpetajate-juhendajatega. Kaasa löödi ka noortetubades ja kogukondades. Leidus neidki, kes olid seltsi haaranud vanavanemad,“ tõi välja maaeluminister Urmas Kruuse.

Ministri sõnul sai kampaania eesmärk innustada kooliõpilasi kalatooteid proovima ja ise valmistama ning viia söögitegemise kaudu kokku eri põlv- ja kogukondi kuhjaga täidetud.

„Saadetud piltidelt ja videotelt on näha, et võimalus pereringis või sõpradega koos kokata pakub ütlemata rõõmsat vaheldust. Kuna lapsed kasutasid erinevaid kalu ja kalatooteid, süvenes usutavasti arusaamine, et kala valmistamiseks leidub vaat et lõputult võimalusi ning et igaüks leiab retseptide hulgast midagi meelepärast,“ lisas Kruuse. „Samuti oli enamus retseptide juures ära toodud selle valmistamise või valitud roa lugu.“

Maaeluministeeriumi eelmise aasta alguses käivitunud kampaania „Kala kõlab hästi“ keskendub kala ja kalatoodete populariseerimisele. Äsjane kokanduskonkurss pööras pilgu kooliõpilaste kalasöömise harjumustele.

Tänu innukale kaasalöömisele sai kampaania südameks oleva keskkonna - www.kalatoidud.ee – retseptivalik juurde hulga koduseid, aga samuti erinevatest rahvusköökidest pärinevaid uudseid maitseid, mida iga uudistaja saab nüüd juba omal käel proovima asuda.

Kampaania maskott Siia-Miia loosis kõigi retsepti saatnute hulgast välja kaks seltskonda, kes pääsevad koos Estonia Resort Hotel & Spa restoran Noot peakoka Rudolf Visnapuuga juba lähiajal koos kokkama. Õnnelikeks osutusid Saku Gümnaasiumi 5.F klassi ahvenatakod ja Prangli põhikooli tursakotletid. 

Kui Saku kooliõpilaste krõbedad ahvenatakod viivad maitseelamuse parasjagu eksootilisele rännakule, siis Prangli noored tõid esile parimad kodused traditsioonilised road, kus retsepti jagas vanaema. Ehk teisisõnu: kes soovib neid hõrgutisi proovida, peab sõitma Pranglile või kutsuma sealsed noored mandrile.

„Täname kõik lapsi, nende vanemaid ja juhendajaid, kes on kalaga veel suuremaks sõbraks saanud või ta maitsvaid saladusi alles avastanud. Ehkki konkurss on lõppenud, kutsume kõiki vanu ja noori ning suuri ja väikseid kalasõpru jätkuvalt oma meistriteoseid kalatoidud.ee lehe külastajatega jagama,“ märkis Kruuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles