Küsime spetsialistilt Miks iga kurk eraldi kilesse on pakitud? (1)

maaelu.postimees.ee
Copy
Kilesse pakendatud kurk säilib paremini ja nii tead, et keegi seda paljakäsi varem puutunud ei ole.
Kilesse pakendatud kurk säilib paremini ja nii tead, et keegi seda paljakäsi varem puutunud ei ole. Foto: Kristjan Teedemaa

Üha enam räägitakse raiskamise vähendamisest ja nii tekib poes köögiviljalettide vahel küsimus, miks iga kurk eraldi kilesse on pakitud. Otsisime vastust Luunja kurkide kasvatajalt.

Grüne Fee Eesti tegevjuht Raivo Külasepp.
Grüne Fee Eesti tegevjuht Raivo Külasepp. Foto: Margus Ansu

Grüne Fee juhi Raivo Külasepa seletuse järgi on peamine põhjus kurgi säilivusaja pikendamine. Tavaliselt pole poeski värskuse säilitamise tingimused parimad, näiteks on temperatuur müügisaalis liialt kõrge. „Igaüks, kes kodus kurki kasvatanud, teab, et kurk kipub kiiresti närbuma. Kurgis on ju rohkem vett kui õlles,” sõnas ta.

Teine põhjus on hügieen. Enamik kaubast müüakse iseteenindusega poodides ja me ei tea kunagi, mitu inimest seda kurki enne katsus ja kui puhtad nende käed olid.

Kilesse pakendatud Luunja kurki ei pea tingimata enne söömist kraani all loputama. Taimekaitsevahendite kartuses kurki pesema ei pea, samuti pole keegi neid palja käega katsunud. Siiski tuleb arvestada, et kasvuhoones on luugid lahti ja neist tuleb sisse õuetolmu.

„Kaks korda käib kurk inimese kindas käest läbi. Esimest korda, kui korjatakse, ja teist korda pakkimismasinasse asetades,” ütles Külasepp. „Kurgile ei tee miskit halba, kui talle vett peale lasta, aga seda ei pea ilmtingimata tegema.” 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles