Turismiettevõtjad naudivad head talvehooaega

Kristina Traks
Copy
Viimased kaks aastat on Soomaal populaarsed olnud talvised räätsamatkad ja tõukekelgutamine, esiplaanil Soomaal tegutsev ettevõtja Aivar Ruukel.
Viimased kaks aastat on Soomaal populaarsed olnud talvised räätsamatkad ja tõukekelgutamine, esiplaanil Soomaal tegutsev ettevõtja Aivar Ruukel. Foto: Marko Saarm/Sakala

Kui eelmisel aastal nautisid Lõuna-Eesti majutusasutused ja huvikohad enneolematut siseturistide voogu, siis tänavu on külastajaid küll vähem, kuid siiski täiesti piisavalt, et olla talvehooajaga rahul. Tõsi, tööd on broneeringute haldamisega tavapärasest rohkem, sest viiruse leviku tõttu tuleb sageli ette tühistamist või muutmist.

Soomaa Rahvuspargis tegutsev turismiettevõtja Aivar Ruukel ütles, et Soomaal on talv olnud väga hea ning Soomaale on koroonaaeg just talviseid kliente juurde toonud. Enne pandeemiat tulid pooled Soomaa külalised välismaalt, aga praegu on neid ainult viiendik klientidest. „Kui varem oli keeruline motiveerida Eesti inimesi tulema talvel Soomaale, siis viimased kaks aastat on väga populaarsed olnud talvised räätsamatkad ja tõukekelgutamine Öördi soo­taastamisalal vanades sookuivenduskraavides. Need talved on meie jaoks viimase 25 aasta parimad,” rääkis Ruukel. „Eestlased käivad Soomaal massiliselt, aga liikvele on läinud ka välismaalased. Näiteks lätlased on meid leidnud – tulevad Pärnusse spaasse ja Soomaale tõukekelgutama.”

Võrumaalgi nauditakse lumerohket ja mõnusat talve. Võru lähedal Kütiorus asuva suusakeskuse juht Imre Viilukas (pildil) sõnas, et kliente suusanõlvadele jagub ja eriti palju on neid laupäeviti, kui tõstukite juurde tekivad lausa järjekorrad. Kütioru suusakeskus oli vahepeal neli aastat suletud, kolm aastat tagasi aga sai uued omanikud ja ühes sellega uue hingamise. „Oleme keskusesse kõvasti investeerinud ja plaanis on lisada veel üks tõstuk,” ütles Viilukas. „Viimased kaks talve on ilma poolest meid väga soosinud.”

Kuigi talv on olnud ilus ja pikk, siis päris muretu suusakeskuse pidaja siiski pole. Detsembris käis nõlvadel aktiivne lumetootmine ja see tõi ettevõttele kolm korda suurema elektriarve kui aasta tagasi. „Loomulikult mõjutab meid ka koroona, sest igal pool – isegi suusanõlval – peab küsima Covid-passi. Lõuna-Eestis aga on pooled inimesed vaktsineerimata ja see tähendab meile, et pooled kliendid ei saa tulla. Ka kooligrupid on jäänud mõnikord koroonasse haigestumise tõttu tulemata, kuid üldiselt sõltub see õpetaja korraldamisoskusest – on neid, kes võtavad haigestunute asemel kaasa lapsi teistest klassidest ja tulevad ikkagi,” rääkis Viilukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles