Metsast tasub vaarika- ja mustikavarsi varuda

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Praegu on hea aeg oma ravimtaimevaru üle kontrollida ja kevadväsimuse peletamiseks appi võtta.
Praegu on hea aeg oma ravimtaimevaru üle kontrollida ja kevadväsimuse peletamiseks appi võtta. Foto: Shutterstock

Päike saadab varakevadise sõnumi kõikidele unes viibivatele metsataimedele, et peagi on aeg mahlavooluks ja pungade puhkemiseks. Seega on õige aeg korjata metsvaarika- ja mustikavarsi, milles peitunud talvevarud muutuvad aina erksamaks.

Rahvapärimust arvestades saab parima tee raiesmikult korjatud metsvaarikavartest. Nende korjamisel tuleb hoolikalt jälgida, et korjatakse ikka eelmisel aastal kasvanud varsi. Saaki kandnud varred on juba surnud ega oma enam mingit väärtust. Vanad varred on värvunud hallikaks ja neil on veel küljes vaarikaid kandnud viljaraod. Noored varred on pruunikaspunased ja neil on näha ainult pungi.

Väärtuslikum varreosa jääb varretipust 15–20 cm allapoole ja seda 20–30 cm ulatuses. Niimoodi teematerjali lõigates võib järelejäänud varreosal suvel näha väheseid, aga üsna kopsakaid vaarikaid. Varte lõikumiseks on hea kasutada aiakääre.

Kodus tuleks need paari­kümne sentimeetri pikkused varred lõigata 5 cm tükkideks, need omakorda lõigata terava noaga pikuti pooleks ja panna nädalaks õhukese kihina kuivama. Kuivamata vartest tehtud tee või tõmmis ei ole kuigi isuäratava värviga.

Minu vanaema asetas vaarikavarred kümnesentimeetrise koheva kihina ahjuplaadile, lasi neid umbes viis minutit kuumas ahjus küpseda ja pani seejärel lõplikult kuivama-tahenema. Vaarikavarsi hoiti toasoojas pimedas kohas ja riidest kotis. Kuivatatud varsi on kõige lihtsam peenestada linase riide sees haamriga tugeval pinnal või kohviveskis. Varsi võib peenestada ka rohkem kui ühe korra tee jaoks, sel juhul hoia neid suletud purgis.

Milleks kasulikud

Vaarikavarred sisaldavad küllaldases koguses salitsüülhapet, flavonoide ja fenoole, mis hoiavad ära vere paksenemist, vähendavad trombiohtu ja soodustavad organismist liigse vee väljutamist. Täheldatud on ka rahustavat ja immuunsüsteemi tugevdavat toimet. Vaarikavarretee on suurepärane abiline sünnituse ettevalmistamisel, aidates lõdvestada emakakaela.

Vaarikavarretee on suurepärane abiline sünnituse ettevalmistamisel, aidates lõdvestada emakakaela.

Vaarikavarretee sobib peavalu, kehvveresuse ehk aneemia, kõhuvalu (soolespasmide), kinnise köha, väsimuse ja valuliku menstruatsiooni korral. Vaarikavarretee aitavat ka pohmelli leevendada.

Tee valmistamiseks võta 1–2 kuhjas sl peenestatud vaarikavarsi ühe klaasi keeva vee kohta ja lase kinnises nõus tõmmata kuni joodava temperatuurini. Kurna ja joo üks klaas 3–4 korda päevas külmetushaiguse korral higistama ajava vahendina või talvise külmatunde peletamiseks. Magustamiseks kasuta mett või vahtrasiirupit.

Vaarikavarrekeedus omandab ilusa roosaka värvuse ja puhastab organismi kahjulikest jääkainetest. Keedust soovitatakse kasutada ka angiini vastu ja soojalt kurgu kuristamiseks, kaksteistsõrmikuhaavandi ja maohaavandi leevendamiseks. Keedus on hea lisand boolidele ja smuutidele, asendades retseptides vett. Keeduse valmistamiseks võta 50 g kuivatatud vaarikavarsi liitri külma vee kohta. Aseta pada tasasele tulele, lase keema tõusta ja keeda kaane all 10–20 minutit. Lase nüüd 20 minutit seista ja kurna. Magustamiseks kasuta mett.

Kuna vaarikates leidub palju puriiniühendeid, ei tarvitata neid podagra, põiekivitõve ja neerupõletike korral.

Mustikas silmale hea

Metsas jalutades näeb lume alt turritamas lehetuid mustikavarsi. Just nendes arvatakse leiduvat rohkem raviaineid kui mustikalehtedes või mustikates endas. Eriti hinnatud on mustikavarred veresuhkru loodusliku alandajana 2. tüüpi diabeedi korral, mis kummitab paljusid vanemaealisi. Samuti pidavat kõik mustika­preparaadid parandama silmanägemist.

Lume alt välja sulavad mustika­varred sobivad hästi diabeetikule tervist turgutavaks teeks.
Lume alt välja sulavad mustika­varred sobivad hästi diabeetikule tervist turgutavaks teeks. Foto: Riina Martinson

Mustikavarsi on soovitatav lõigata veidi ühelt ja teiselt põõsalt 10–15 cm pikkuste oksakestena. Kodus lõigata need teravate kääridega mõne sentimeetri pikkusteks tükkideks ja lasta õhukese kihina kuivada. Säilitada nagu metsvaarikavarsi. Nii mustikatõmmis kui ka tee omandavad ilusa punaka värvuse ja neil on omapärane meeldiv lõhn.

Mustikavarretõmmise valmistamiseks võta klaasi keeva vee kohta üks kuhjas sl kuivatatud peenestatud mustikavarsi. Tõmmis väiksema suletud anumaga tõsta keevaveevanni ja kuumuta seal 30–40 minutit. Lase jahtuda ja tarvita kolmandiku klaasi kaupa kolm korda päevas vahetult enne sööki. Soovi korral võib tõmmise valmistada ka naistepunaürdi ja mustikavarte segust, mõlemat ühepalju. Sellisel juhul võta tõmmise valmistamiseks 1,5–2 kuhjas sl teesegu.

Kuna olen diabeetik, siis joon mustikavarreteed. Selle valmistamiseks võtan kuhjas tl peenestatud kuivatatud mustikavarsi klaasi keeva vee kohta, lasen kinnises nõus jahtuda joodava temperatuurini, kurnan ja joon vastavalt vajadusele 2–3 klaasi ööpäevas. Ravikuur 2–3 nädalat ja siis pean nädalakese vahet. Samas tarvitan pidevalt ka veresuhkrut alandavat ravimit, arvan, et üks täiendab teist. Igatahes on praegu kõik korras. Teele sobib lisada ka kuivatatud piparmünti või melissi, aga ka noaotsaga värskelt jahvatatud kaneeli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles