Suurtest linnadest eemal elavaid inimesi oodatakse osalema radooniuuringus

BNS
Copy
Pilt on illustratiivne. Kortermaja.
Pilt on illustratiivne. Kortermaja. Foto: Kenno Soo

Tartu Ülikooli füüsika instituudi keskkonnafüüsika labor korraldab üleriigilise elamute siseõhu radoonisisalduse uuringu, millest oodatakse osa võtma Tallinnast ja Tartust väljaspool elavaid inimesi.

Uuringu eesmärk on teha mõõtmisi pea 500 eluhoones üle Eesti, et saada parem ülevaade siseõhu radoonisisalduse jaotusest eri omavalitsusüksustes.

Uuringu sihtrühm on Tallinnast ja Tartust väljaspool elavad eramajade ja korrusmajade esimeste korruste elanikud. Uuringus osalejad saavad tasuta ülevaate oma kodu radoonisisaldusest.

Radoon on looduslik radioaktiivne gaas, mis tekib maakoores. Välitingimustes seguneb see pinnale jõudes kiiresti õhuga, ent hoonete siseõhus on õhuvahetus tagasihoidlikum ja radoonisisaldus suurem. Pikaajaline kokkupuude radooniga võib hakata kahjustama tervist ja tekitada kopsuvähki.

Praeguseks teadaoleva info kohaselt on Eesti 79 omavalitsusest suisa 44 suure radooniriskiga maa-alad. Üleriigilise uuringu käigus soovitakse täiustada seniseid teadmisi siseõhu radoonisisalduse jaotusest Eesti omavalitsusüksustes. Selleks töötatakse välja metoodika, värvatakse osalejad ja mõõdetakse radoonisisaldust ligikaudu 500 elamus.

Uuringusse registreerimiseks tuleb saata e-posti aadressil siiri.salupere@ut.ee kiri, kuhu tuleb kirja panna elamu täpne aadress ja kontaktandmed. Seejärel saadetakse registreerunule kaks mõõteseadet ja ankeet kas pakiautomaati või kulleriga koju. Detektorid tuleb paigaldada eluruumidesse: üks elutuppa ja teine magamistuppa. Kahe kuu pärast tuleb detektorid koos täidetud ankeediga posti teel laborisse tagastada.

Uuringus kasutatavad detektorid on tehnilise abina Eesti riigile andnud Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur. Detektori korpuse sees on väike plastplaat, millele jäävad radooni lagunemisel jäljed. Detektor ei sisalda elektroonikat ega ole ise radioaktiivne. Detektorite mõõtmine toimub keskkonnaameti kliima- ja kiirgusosakonna kiirgusseirebüroos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles