Laadakorraldajad loodavad kurva kübaratriki jätta tegemata

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Kevadpealinna maskott Murumoor lillelaadal.
Kevadpealinna maskott Murumoor lillelaadal. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Messi- ja laadakorraldajad loodavad, et lõpuks ometi saavad külastajad oma armastatud üritused rahuliku südamega kalendrisse märkida ja sel kevadel ei tule aia- ja tehnikakauba ostjatel ja müüjatel juba kolmandat korda pettuda.

Kui kahel eelmisel aastal on Maamess pidanud pandeemia tõttu ära jääma, siis praegu näitavad märgid, et järjekorras 28. rahvusvahelise messi toimumist 21.–23. aprillil Tartu Näituste messikeskuses saab ette valmistada märksa rahulikuma südamega. „Kahe aastaga on firmadel tekkinud palju uudiseid, avastamisrõõmu on kevadel rohkelt nii külastajatel kui ka firmadel,” kinnitas Maamessi projektijuht Margus Kikkul.

Samuti on kõikide väliürituste korraldajatele ja osalejatele kergendus, et sellest nädalast kadus väliüritusel koroonapassi kohustus. „Kahe aastaga sai selgeks, et kuigi me proovisime messi tõsta suvele ja sügisele, jõudsime ettevõtetega suheldes selleni, et Maamess peab olema ikkagi esimene mess, enne kevadtöid,” sõnas ta.

Enamik ekspositsiooniplatse on praeguseks põllumajandus-, metsandus-, aiandus- ja toidutööstuse ettevõtete ja organisatsioonide poolt broneeritud. Ka Maamessi suuruse osas järeleandmisi ei tehta, vaid pakutakse külastajatele endiselt võimalust kohtuda nii suur- kui ka väiketootjatega. Aina enam leiab tee Tartusse ka Läti tootja ja külastaja.

Maamess käib Kikkuli sõnul ühte jalga kogu Eesti põllumajandusega – ajaga on muutunud ka põllumeeste vajadused. „Kui aastaid tagasi polnud tööjõuga probleemi, võis ka väiketraktoritega tööd teha, siis praegu muutub tööjõuküsimus aina teravamaks ning järjest suuremaks ja ökonoomsemaks peab minema tehnika.” Põllumehed tulevad messile otsima aina nutikamaid ja uuenduslikumaid lahendusi.

Luige näituslaat muudab nägu

Kaks nädalat pärast Maamessi tervitab laadalisi Luige Maaelu Näituslaat, mis kutsub ­6.–8. maini Kiili valda Harjumaale. Sel aastal on näituslaat juubeli­maiguline, sest näituslaatasid on Luigel korraldatud juba 25 aastat.

Üks peakorraldajatest Mart Põld sõnas, et müüjate huvi on väga suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles