Kuiv hakkpuit on selle talve luksuskaup

Kristina Traks
Copy
Hakkpuidu kõrge hind puudutab praegu paljusid katlamaju.
Hakkpuidu kõrge hind puudutab praegu paljusid katlamaju. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Hakkpuit on selle talve luksuskaup ning suuresti on selle taga Eesti Energia oma sügiseste suurhangetega. Need tegid turu hakmest tühjaks ja panid paljud väikesed hakkpuidukatlamajad suure hinnatõusu ette. Kuiva hakkpuitu sisuliselt saada pole ja isegi märja eest tuleb maksta hulga kõrgemat hinda.

Kuusalu Soojuse juht Kalle Küngas ütles, et hakkpuit on kõigi kaugkütte-ettevõtete jaoks praegu defitsiitne kaup, sest Eesti Energia kokkuostetav kogus on umbes pool kogu hakkpuidu turust, mida sügisel üsna ootamatult sooviti kokku osta. Kuna Eesti Energia pakkus hakme eest paremat hinda, kui oli kevadel sõlmitud lepingutes, ütlesid hakkpuidu müüjad senised lepingud üles. „Ka meile tuli novembris teade, et kahjuks me kevadel kokkulepitud hinnaga sel kütteperioodil hakkpuitu osta ei saa, vaid hind on nüüd 40 protsenti kallim. Tagantjärele vaadates läks meil isegi hästi, sest kui peaksin täna nullist lepinguga alustama, oleks uue lepingu hind koguni kaks korda kallim,” selgitas Küngas. „Probleem on ka hakme kvaliteet. Nimelt peab kvaliteetse hakkpuidu saamiseks laskma oksahunnikutel umbes pool aastat kuivada, märgadest okstest ei saa kvaliteetset haket ja selle kütteväärtus on väiksem.”

Küngas ütles, et Eesti Energia käik sügisel oli täiesti ootamatu ja seda ka hakmemüüjatele, kes ei olnud valmis täiendavate suurte koguste müügiks. „Umbes samalaadne olukord tekkis meil mõni aasta tagasi, kui Eesti Energia pool aastat usinasti haket ostis, sest puidu põletamise eest maksti toetust. Siis tegid ka hinnad hüppe üles – hakme kuupmeetri hind kerkis poole aastaga 30 protsenti. Paraku lõppes see pidu peaaegu sama järsku, kui oli alanud ja nii mädanesid hea hinna lootuses kokku kuhjatud oksahunnikud veel hulk aega teede ääres,” kirjeldas ta.

Kvaliteet pole kiita

Kaugkütte-ettevõtte Adven Eesti juht Juhan Aguraiuja ütles, et hakkpuidu puuduse esimesed märgid tulid novembris ja siis nimetati põhjuseks Eesti Energia suurhankeid. „Samas on põhjuseid veelgi – lõppes Valgevene hakkpuidu import Leetu ja selle mõju jõudis ka meieni, samuti on hakkpuidu tarve tänavu tavapärasest suurem, sest talv on külm,” rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles