Lume all jää sees talvitunud taimede olukord selgub kevadel

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Enne suurt lund sadas ja sulatas ning niiske lumi muutus jääks, nii ongi taliviljad praegu jää sees peidus.
Enne suurt lund sadas ja sulatas ning niiske lumi muutus jääks, nii ongi taliviljad praegu jää sees peidus. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Uurimaks, kuidas taimedele tänavune lumerohke talv mõjunud on, käis Eesti Taimekasvatuse Instituudi teadur Reine Koppel läinud nädala lõpul talinisu põllul. „Lumi on paks ja taimedeni ma vaatlusega ei jõudnudki, sest need olid jää sees. Enne suurt lund sadas ja sulatas ning niiske lumi muutus jääks,” kirjeldas ta.

Ka taliodra ja talikaera talvitumisest on veel vara rääkida, sest paksu lume all jää sees olevate taimekesteni lihtsalt ei jõua praegu.

Olukord annab põhjust muretseda, sest jää on hea külmajuht ning kui praegu lumi põllult ära sulaks ja külmad tulevad, siis läbi jää jõuab see paremini taimedeni kui läbi lume, seletas Koppel.

„Reine jutt on jumala tõsi,” kinnitas ETKI teadur Triin Saue. „Kuni lumi püsib, ei ole taimedel veel häda. Mis kevadel saab, sõltub suuresti ilmast. Jääkooriku alla jäänud taimed ei saa kevadel kahjustada mitte seetõttu, et nad jääksid ilma hapnikust või süsihappegaasist, sest seda on tegelikult ka jää all piisavalt, vaid palja, ilma lumeta jääkooriku korral on kahjulik temperatuuri suur ja kiire kõikumine.”

Koppel tõdes, et mida lähemale kevadele, seda nõrgemaks taimed muutuvad. Suuremad katsumused ootavad neid ees varakevadel. Praegu saab öelda, et meil kohanenud talinisu sordid suudavad ka väga karmides oludes ellu jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles