Mustast pässikust eliksiiride tootmine kogub hoogu

Sirje Niitra
, ajakirjanik
Copy
Lahemaa Pärimuskoja eestvedaja Liis Burk hakkas koos abikaasa Rolandiga musta pässiku eliksiiri müügiks tegema kolme aasta eest.
Lahemaa Pärimuskoja eestvedaja Liis Burk hakkas koos abikaasa Rolandiga musta pässiku eliksiiri müügiks tegema kolme aasta eest. Foto: Erakogu

Chaga nime all tuntud musta pässiku tõmmised on juba paljudele tuntud kaup, kuid nüüdseks on nii selle seene kasvatajaid kui ka sellest toidulisandeid tootvaid väikeettevõtjaid riburada juurde tulnud ja konkurents tihe.

Musta pässiku või võõrkeelse nimega chaga tooteid leiab poest ja apteegist, aga ka taluturult ja laadalt. Hind on suhteliselt krõbe ja pudelid erinevate siltidega.

„Meie kõige esimene eliksiir tooteportfellis oli Chaga Health Elemental eliksiir, traditsiooniline ja valmistatud minu perekonna saja-aastase retsepti alusel. Sellele on aja jooksul lisandunud veel tooteid. Saadaval on ka mahedad tooted,” selgitas osaühingu Chaga tegevjuht Siim Kabrits, kes on Eestis selle ala üks suuremaid propageerijaid.

Kabritsa sõnul valmistatakse Chaga Healthi eliksiirid äärmiselt puhtast ja range kvaliteedikontrolli läbinud toorainetest. Ehkki Eestis on aja jooksul tekkinud ka mitmeid nõndanimetatud koduköögitootjaid, ei saa tema hinnangul nende tootmise kvaliteeti suurtootmise omaga võrrelda.

Suhteliselt kallist hinda kommenteerides ütles ettevõtte tegevjuht, et hinda kujundavad kvaliteetsed ja kontrollitud koostisosad. „Meie eliksiirid on saadaval nii tavatoodetena kui mahedatena, mis on kallimad, kuna omavad vastavaid sertifikaate. Mis ei tähenda aga, et tavatooted poleks kvaliteetsed,” selgitas Kabrits.

Väiketootjad pole kehvemad

Lahemaa Pärimuskoja üks eestvedajaid Liis Burk pole aga nõus väitega, justkui jääks väiketootjate musta pässiku eliksiiride kvaliteet suurtootjate omale kuidagi alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles