Kevadlilled avavad keset lumehangi soojas kasvuhoones õisi

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kanepi aiandi tegevjuht Margus Vahtramäe sõnas, et sellest nädalast läks lahti suurem töö suvelilledega ja kasvab kütmisvajadus.
Kanepi aiandi tegevjuht Margus Vahtramäe sõnas, et sellest nädalast läks lahti suurem töö suvelilledega ja kasvab kütmisvajadus. Foto: Margus Ansu/Tartu Postimees

Ehkki väljas lumehanged aina kerkivad, on suvekuumuses meid rõõmustama hakkavad lilled juba sirgumas ja taimekasvatajad nuputavad, kuidas meeletul hinnatõusuajal kasvuhoonete kütmisarveid mitte päris taevasse ajada. Olgu väljas kui tahes krõbedad miinuskraadid, kasvuhoones sees peab ikka 15–20 kraadi olema.

Kui söögikoha või juuksurisalongi saab hädavajaduse tekkides kiirelt pausile panna, siis taimede ettekasvatamisel on uute olude tekkides ülimalt keeruline muudatusi teha. Tellimused tänavustele taimedele tehti mullu kevadel ja valmistoodangu edasimüüjategagi on suures osas juba allkirjaga kokku lepitud, kui suuri koguseid ja millise hinnaga tänavu tootma peab.

Taimekasvatajad, kelle Maa Elu soojaks köetud kasvuhoonetest telefoni otsa sai, nentisid hinnatõusust tulenevaid raskusi, kuid praegu olukord veel käpuli ei löö. Tõsi, lähitulevikku varjutavad siiski tumedad pilved.

Eesti Aiandusliidu juht Raimond Strastin tõdes, et elektri ja kütte hinna tõus mõjutab nii kasvuhoonetes taimede kasvatajaid kui ka köögiviljakasvatajaid, kel praegu ladudes mullu kasvatatud köögiviljavaru jahedas hoiul. On ju kevadtalv aeg, kui köögivijakasvatajad saaksid mõistliku hinnaga oma kaupa müüa, aga selleks peavad viljad olema hästi säilinud, seega korralikus jahutatud hoidlas seisnud.

„Valdaval osal tootjatest on fikseeritud hinnaga paketid, mis nüüd järgemööda läbi saama hakkavad,” nentis Strastin. „Suurem valupunkt tekib, kui saabub energiafirmadega uute kokkulepete sõlmimise aeg. Kõik on ärevil, mis saama hakkab.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles