Maantee ääres asub ehe Pakistani köök

Tiit Efert
Copy
Shafique Qureshi hakkas Läänemaal omaenda söögikohta pidama kaks ja pool aastat tagasi.
Shafique Qureshi hakkas Läänemaal omaenda söögikohta pidama kaks ja pool aastat tagasi. Foto: Tiit Efert

Läänemaal Võntkülas Tallinna-Haapsalu maantee ääres kutsub laia kujutlusvõimet pakkuv silt Aasia kööki proovima. Tegelikkuses viib seal Pakistanist pärit ja 30 aastat Eestis elanud Shafique Qureshi ehedate Pakistani toitudega uskumatult kaugele maitserännakule.

Jaanuarikuisel teisipäeva pärastlõunal võttis restorani peremees külalise rõõmsalt vastu ja juhatas lauda. Ta on eesti keele kenasti omandanud ja on isegi pahane mõne Eesti elaniku peale, kes seda ei oska. „Niipalju võiks ikka osata, et poest kaupa osta või restoranis tellimust esitada,” arvas ta. Sel päeval olid kliendid nii kohapeal söönud kui ka toitu kaasa ostnud. Nädalavahetusel on rahvast rohkem, rääkimata suvisest turismihooajast.

Et maal oleks elu

Algatuseks pakkus Shafique Qureshi talvise ilmaga sobivat soojendavat vürtsikat chai’d. Kui peremees ahju kütmiseks õuest puuhalge tõi, jõudis ta mööda minnes mitu korda küsida, kuidas jook maitseb ja kas tuba on ikka piisavalt soe. Loomulikult olid mõlemad vastused „jah”.

Oma panuse 2019. aastal avatud toidukohta on andnud Argo Jõesoo, kelle lambakasvatustalu asub üle tee. „Saimegi tuttavaks tänu lammastele,” lausus Jõesoo. Qureshi sattus sinna lambaliha ostma. „Ta oli olnud paar aastat kodune ja tegevuseta. Ta oli oma kodu juures üritanud süüa pakkuda, aga teda paelus maantee, kus liigub palju autosid, ja nii ta tuligi oma ideega minu juurde,” rääkis Jõesoo, kes tookord mõttest ei vaimustunud. „Mul on oma tegemised, traktorid õues ja mõnikord sõnnikuhais, ma ei kujutanud seda toidukohana ette,” sõnas ta.

Samas teadis ta üle tee tühjana seisvat endist Võntküla kauplusehoonet, mis kuulub kohalikule vanahärrale Helgur Kaabelile. See paik meeldis ka Qureshile. Läbirääkimised ei läinud libedalt, ent jõudsid Jõesoo abiga siiski positiivse tulemuseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles