Tähelepanu rohenäpud: internetist seemneid tellides võite rahast hoopistükkis ilma jääda

maaelu.postimees.ee
Copy
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kevad läheneb, taas on aeg mõelda seemnete külvamisele ning taimede kasvatamisele. Poes on müügis suur valik erinevate taimeliikide seemneid, lai on ka taimede sortiment, kuid sageli tellitakse neid ka interneti teel. Nõuetele mittevastavad seemned ja taimed saadetakse tagasi või hävitatakse.

Euroopa Liidu (EL) liikmesriikide vahel toimib vabaturg. Nõuetele vastavaid seemneid võib vabalt ühest riigist teise tarnida, e-poest tellitud taimedel peab kaasas olema taimepass.

Kuna Eesti on karantiinse taimehaiguse viljapuu-bakterpõletiku suhtes kaitstav piirkond ehk taimekahjustaja ei ole meil kohastunud ega levinud, kuid selle levimiseks on oht soodsate tingimuste tõttu, tuleb erilist tähelepanu pöörata selle haiguse suhtes vastuvõtlikele taimeliikide (õunapuu, pirnipuu, pihlakas, tuhkpuu, viirpuu jt) taimepassil olevate andmete nõuetekohasusele. 

EL-i välistest riikidest seemnete ja taimede tellimisel peab arvestama piirangutega. Teatud taimeliikide (põllu- ja köögiviljakultuuride) seemneid võib tuua EL-i vaid sarnase heakskiidetud kontrollisüsteemiga riikidest ning mõningate taimeliikide sissetoomine on sootuks keelatud.

Kõikidel seemnepartiidel ning taimedel peab sissetoomisel olema kaasas fütosanitaarsertifikaat, mille on väljastanud päritoluriigi riiklik taimekaitseteenistus. Tellija peaks enne tellimuse vormistamist veenduma selle dokumendi olemasolus.

Kehtestatud nõuete eiramisel EL-i välistest riikidest saabunud seemned ja taimed hävitatakse või saadetakse lähteriiki tagasi ning raha selle eest tarbijal tagasi ei ole võimalik saada.

Juhul kui fütosanitaarsertifikaadi info toote juures puudub, tuleb see eraldi välja selgitada. Kehtestatud nõuete eiramisel EL-i välistest riikidest saabunud seemned ja taimed hävitatakse või saadetakse lähteriiki tagasi ning raha selle eest tarbijal tagasi ei ole võimalik saada.

Kindlasti tuleks ostmisel silmas pidada, et ka Suurbritanniale laienevad seoses EL-ist väljaastumisega samad reeglid, mis teistelegi EL-i välistele riikidele.

  • Nimekirjad, millistest EL-i välistest riikidest milliseid seemneid tohib tellida või reisilt kaasa tuua, leiab Põllumajandus- ja Toiduameti kodulehelt.
  • Info taimede ja taimsete saaduste impordinõuete kohta on leitav SIIT.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles