Väiketapamajade liit soovib rajada uue tehase

Silvi Lukjanov
Copy
Kahala külla Rägadiku kinnistule on kavas kasutusest välja langenud lauda ja küüni asukohale püstitada 1000ruutmeetrine loomsete kõrvalsaaduste käitlemise tehas ja PVC-hall.
Kahala külla Rägadiku kinnistule on kavas kasutusest välja langenud lauda ja küüni asukohale püstitada 1000ruutmeetrine loomsete kõrvalsaaduste käitlemise tehas ja PVC-hall. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Eesti Väiketapamajade Liit nägi vajadust muuta loomsete biojäätmete käitlemist ühiskonnale kasumlikumaks, kui seda on Väike-Maarja tehases toimuv jäätmete töötlemine kõrgel temperatuuril. Liit soovib Järvamaale Kahala külla rajada loomsete biojäätmete käitlemise tehase, et saada lisatoorainet põlluväetise jaoks ja biogaasijaamadele. Lisaks toitu lemmikloomadele ja miks mitte isegi komponente farmaatsiatööstusele.

Eesti Väiketapamajade Liidu juhatuse liige Merike Heinpalu, soovite rajada Väike-Maarjas tegutseva ASi Vireen (varasem nimi Loomsete Jäätmete Käitlemise AS) tehase kõrvale teise loomsete kõrvalsaaduste töötlemise tehase. Miks?

Vireenis on vaid üks käitlusliin, kus käideldakse kõiki loomseid kõrvalsaadusi kui esimest kategooriat ehk hukkunud loomi ja need tehakse seal kahjutuks kõrgel temperatuuril ja rõhu all. Kuna selle tehnoloogia hind on väga kõrge, tuleb väiketapamajadel maksta kõigi loomsete kõrvalsaaduste vastuvõtmise eest kallist hinda. Samas teise ja kolmanda kategooria loomsete biojäätmete ohutegur on palju väiksem ja neid oleks võimalik taaskäidelda. (Loomsed kõrvalsaadused on sigade, veiste ja lammaste seedekulglad või inimtoiduks sobimatud siseelundid, lihalõiked, kondid jms – toim.) Et mitte maksta kõrget hinda, tekkiski idee hakata kõrvalsaadusi ise väärindama ja rajada selleks tehas.

Mida neist biojäätmetest teha saab?

Kuna 2. ja 3. kategooria loomsed kõrvalsaadused on suure energiaväärtusega, saab neist toota nii mõndagi. Näiteks väga head toorainet biogaasijaamadele, lemmikloomatoitu, rääkimata fosfori- ja kaltsiumirikkast väetistesse lisatavast mullaparandamise komponendist. Koostöös farmaatsia­tehastega saaks verest ja rasvadest separeerida mitmeid vajalikke komponente.

Kes veel peale teie liidu liikmete ootavad uue tehase valmimist?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles