Metsamehed naudivad päris talve

Kristina Traks
Copy
Tänavune talv on metsamehele ilma poolest parem kui mõned viimased talved.
Tänavune talv on metsamehele ilma poolest parem kui mõned viimased talved. Foto: Elmo Riig/Sakala

Tänavune päris talve moodi talv teeb metsamehel meele üsna rõõmsaks, sest ilmavana on andnud parasjagu külma, mis laseb teha taliteid ehk sõita ka sinna, kuhu muidu ei pääseks, ja toimetada metsades ilma pinnast lõhkumata.

„Lumi tuli meie kandis sula maa peale ja seniajani on maa korralikult läbi külmumata. Samas mõistlikult toimetades ja ilmaennustust arvestades ei pea tööplaane ringi tegema,” ütles Põlvamaa metsakasvataja Toomas Tarve. „Üritame alati teha metsas töid pinnast võimalikult vähe lõhkudes ning praegu saab seda teha, kui tee ette tallata ja siis lasta sel külmuda.”

Tarve rääkis, et tänavune talv on metsamehele ilma poolest parem kui mõned viimased talved. „Kui on hea tehnika ja mõistust, saab ligi ka päris keerulistesse kohtadesse. Soo peale küll mitte, kuid ega me seda enam ei loodagi, selleks peab olema talv, mida meil ammu pole olnud. Natuke keeruliseks teeb vahelduv ilm materjali äraveo, sest väiksemad teed on kiilasjää all. Seni aga oleme kõik plaanitud tööd ära teinud ja turg on ka väga hea.”

Taliteed maha juba detsembris

Raplamaal tegutseva Vardi metsaühistu juhatuse esimees Taavi Ehrpais ütles, et talle ei meenugi teist nii head talve viimasest 5–10aastasest perioodist. „Tavaline talv näeb välja nii, et teed detsembris taliteid, kuid tavaliselt sulavad need varsti ära, seega oled raisanud aega ja raha,” sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles