Uustla talu noppis üleriigilises konkurentsis topeltvõidu

Aare Laine
Copy
Uustla talu peremehe Siim Sooääre ja tema kaasa Margit Lepa käe all valminud grilljuust küüslauguga tunnistati Eesti parimaks mahetoiduks.
Uustla talu peremehe Siim Sooääre ja tema kaasa Margit Lepa käe all valminud grilljuust küüslauguga tunnistati Eesti parimaks mahetoiduks. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Kiratsi küla Saksa talupoe juures oleval parkimisplatsil on veel mõni vaba koht. Päikesepaisteline juulikuu viimane pühapäev on nagu loodud avatud talude päevaks. Parklas kohtame hulganisti kuressaarlasi – emmesid ja issisid lastega. Mandriltki on Saaremaale talueluga tutvuma sõidetud. Pargime sõiduki autoderivi lõppu ja pooleldi jooksujalu silkavad pealinnas kasvanud lapsed talutöid uudistama.

Poeesisel platsil grillitakse. „Uustla talu grilljuust,” loevad tüdrukud infotahvlilt. Kohe teevad nad vanaisale ettepaneku grilljuustu osta. Mis muud, kui võtame järjekorda. „Näete, paar pakki on jäänud. Valmistasime küll suure koguse, aga ei osanud arvata, et nii palju huvilisi tuleb,” selgitas uudistoodet pakkuv Uustla talu noorperemees Siim Sooäär.

Saksa talupoest on ostjad Uustla talu maakarja lehmade mahepiima saanud juba aastaid osta. Sama hoone teisel korrusel valmistab ettevõtja Sulvi Munk talu mahepiimast jäätist. Mõistagi kulub maitsev käsitööjäätis kuumal suvepäeval lastele marjaks ära.

Sellel kuumal juulikuu päeval ei osanud talu peremees Siim arvata, missugused meeldivad üllatused neid aasta lõpus ees ootavad.

Poeg viib unistused täide

Aasta 2021 oli Uustla talu jaoks märgilise tähendusega. Talus valmistatud grilljuust küüslauguga valiti novembris üleriigilises konkurentsis aasta parimaks mahetoiduks ja kuu hiljem sai talu peremees Siim Sooäär rõõmustava sõnumi talle omistatud aasta parima noortaluniku tiitlist.

Edu taga on aastatepikkune järjekindel töö. Piltlikult öeldes ladus saavutatule vundamendi eesti maatõugu lehmade hea haldjas Liia Sooäär, kes hakkas oma talus maakarja pidama kohe pärast suurmajandite lagunemist. Eesti Põllumajanduse Akadeemiast agronoomidiplomi saanud põllumajandusspetsialist pühendas talus tegutsedes ennast mahetootmisele.

2013. aastal majapidamist poeg Siimule ja tema elukaaslasele Margitile üle andes oli vanaperenaine veendunud, et noored saavad hakkama.

„Usaldan noori. Minulgi oli plaanis oma talu piimast võid teha, mõtlesin ka juustu valmistada, aga jõud ei hakanud peale. Poeg viis minu unistused täide,” rõõmustab praegugi talus tegutsev Liia Sooäär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles