Välismaa seemnetega saab aeda põnevust

Liisi Kont
, Räpina Aianduskooli puuviljanduse õpetaja
Copy
Rikkaliku valiku priimulaid ja teisi (vara)kevadisi õitsejaid leiab Barnhaveni lehelt.
Rikkaliku valiku priimulaid ja teisi (vara)kevadisi õitsejaid leiab Barnhaveni lehelt. Foto: Shutterstock/barnhaven.com/Montaaž

Mõni nädal tagasi murti taliharjapäevaga talve selgroog. See tähendab, et kevad on põhimõtteliselt käes! Seda võib kinnitada ka iga agaram paprika- või tomatikasvataja, kellel uue hooaja seemned juba aknalaual pottides idanemas. Kui kohalikes poodides müüdavad sordid on läbi kasvatatud, jääb võimalus laiendada haaret e-poodides. Juba teadlikum külvaja suunab pilgu aga välismaistele lehekülgedele.

Ent võõrriikidest tellimine on alati seotud teatud riskiga ning märkimisväärselt suurema ostukorvi summaga. Viimase teeb kallimaks just transport.

Välismaalt ei tellita mitte ainult seemneid, vaid ka sibulaid, mugulaid, risoome ja istikuidki. Võõramaise paljundusmaterjali järele paneb aiapidajaid haarama soov eristuda – Eesti istikuärides ja laatadel müüdavad iiriste, flokside või näiteks päevaliiliate sordid on fanaatiku jaoks liiga tavalised. Põnevaid värvitoone ja omanäolist kasvukuju pakuvad just otse aretajatelt tellitud kultivarid.

Hinnatud on lõuna- ja idanaabrite sordid

Eestisse on Venemaalt seemnete tellimine ja ise üle piiri toomine keelatud. See on sätestatud Euroopa Liidu reeglite alusel, kus on kirjas, et seemneid tohib riiki sisse tuua vaid liikmesriikidega samaväärseks tunnistatud riigist. Samaväärsus tähendab, et seemnete ja paljundusmaterjali tootmine käib samade põhimõtete ja reeglite alusel nagu liidus endas. Eesti aiasõprade seas populaarse www.seemnemaailm.ee kaudu on mõnede Vene sortide tellimise võimalus siiski olemas. Lõunanaabritegi poolt aretatud sordid on aiasõprade seas kõrgelt hinnatud. Nendele pole keeruline ka ise järele sõita.

Internetis levib laialdaselt pilte, kus inimesed demonstreerivad populaarsest AliExpressi keskkonnast tellitud riideid või muid tooteid ning näitavad, kui palju erineb tegelikkus e-poe pildil näidatust. Kahjuks on seemnetega sama lugu – pilt on üks, reaalsus aga hoopis teine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles