Kus leidub?
Jodeeritud sool on lihtne ja kättesaadav rikkalik joodiallikas. Poekettides saada olevate rikastatud soolade joodikontsentratsioon jääb vahemikku 5–50 mikrogrammi grammi kohta. Kuna soolaga ei ole hea liialdada ning täiskasvanu päevane soolatarbimine võiks jääda 5–6 grammi piiresse, tuleks poes valida võimalikult suure joodisisaldusega sool. Jodeeritud soola võid lisada valmis roale, et suurendada selle joodisisaldust. Ära lisa jodeeritud soola toiduvalmistamise ajal, st keevasse vette, sest kõrgel temperatuuril jood neutraliseerub ja organismile kasu ei too. Jodeeritud sool ei sobi hoidiste tegemiseks, kuna muudab viljad pehmeks ja võib tekitada ootamatuid keemilisi protsesse.
Merekalad, -annid, ja merikarbid on peamised loomset päritolu joodi sisaldavad toiduained. Merekalad (lõhe, tursk, kilu, räim) ja nendest valmistatud tooted, karbid (austrid, ranna-, süda-, kammkarbid) ja koorikloomad (krevetid, kalamari, krabid) on rikkalikud joodiallikad. Ka Eesti toidusoovitused rõhutavad nende toiduainete olulisust ning soovituste kohaselt võiks kala tarbida vähemalt kahel korral nädalas.
Meretaimed on teoreetiliselt rikkalikud joodiallikad – need imavad endasse joodi, mis merevees looduslikult esineb. Populaarne vetikas nori sisaldab joodi tagasihoidlikult ja seda võib soovi korral tarbida iga päev. Samas, mõnede merevetikate, näiteks pruunvetika, kombu ja kelpi joodisisaldus on väga suur, mistõttu võib nende sage söömine päädida joodi ületarbimisega. Sellepärast ei soovitata neid süüa rohkem kui kord nädalas, eriti raseduse ajal. Samas veidi vastuoluliselt tuleb ära märkida, et sama vetikaliigi erinevates testpartiides võib joodi kogus erineda mitukümmend korda. Sel põhjusel ei soovitata täistaimetoitlasel tugineda peamise joodiallikana meretaimedele.
Maismaataimed ei ole tavaliselt head ja usaldusväärsed joodiallikad, sest nagu eelnevalt mainitud, sõltub nende joodisisaldus kasvukoha mullas oleva joodi kogusest. Sellegipoolest võib joodi olenevalt taimede päritoluriigist leiduda leiva- ja saiatoodetes, keedetud kikerhernestes, pähklites ja seemnetes.
Toitumissoovitus
Eesti riiklike toitumissoovituste kohaselt on päevane soovituslik joodi tarbimiskogus täiskasvanul 150 mikrogrammi (see hõlmab ohutusvaru toidus leiduvate goitrogeenide jaoks). Raseduse ajal tuleks naisel joodi tarbimist suurendada 25 mikrogrammi ja imetamise ajal 50 mikrogrammi võrra, et katta suurenenud joodivajadus.