Idandite kasvatamine on jõukohane kõigile

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Munguba on algajale kõige lihtsam idandada, maitsev pealegi.
Munguba on algajale kõige lihtsam idandada, maitsev pealegi. Foto: Toomas Huik/Postimees

Talve teisel poolel kipub kevadväsimus kimbutama, kuid vita­miinipurgi haaramise asemel kasvatage hoopis ise idandeid.

Idandamiseks sobilikke seemneid on palju ja neid tasub otsida nii aianduskeskusest kui ka tavalise toidupoe tervise­letist. Alustada on kõige lihtsam mungoaga, mis annab saaki mõne päevaga ja selle maitse on meeldivalt mahe, isegi lapsed söövad neid isukalt. Veel sobivad näiteks lutsern, lääts, rukola, redis, sinep, päevalill, kõrvits, nisu, kaer, tatar, kikerherned, kanep, brokoli ja hulk muid.

Müügilt leiab spetsiaalseid purke ja lavasid, aga läbi saab ajada tavalise purgi, marli ja kummirõngaga. Asja ajab ära ka plastist toidukarp, mille kaanesse augud torgata, või siis klaaspurk, mille metallkaanesse vee äravooluks ja õhutamiseks augud torgata.

Kuna seemned paisuvad idanedes mitu korda ja valmis idud tuleb ära süüa mõne päeva jooksul, on mõistlik väikeste portsude kaupa ja paari päeva tagant uus ports hakkama panna.

Üldjuhul käib idandamine nii: seemned tuleb puistata õhukese kihina idandamisnõusse, loputada jooksva vee all ja jätta rohke veega ööseks seisma. Hommikul valage leotusvesi ära ja loputage seemned puhta veega. Kui kasutate tavalist purki või karpi, pange sellele kummi­rõngaga marli või auklikuks täksitud kaas peale ja keerake anum liigvee äravooluks taldriku kohale poolviltu. Edasi tuleb idusid loputada puhta veega vähemalt kaks korda päevas, sest seemned peavad kogu aeg niisked olema.

Idusid saab sööma hakata, kui need on paari sentimeetri pikkuseks sirgunud. Kui kohe ära süüa ei jõua, pange külmikusse.

Seemnete loputusvesi kasutage ära toataimede kastmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles