Väike talupood müüb usaldust

Tiit Efert
Copy
Ly Jõel (paremal) ja Elen Põdral tekkis talupoe mõte OTTi kogunemistel. Naised soovisid, et kõik head asjad oleksid ühes poes koos ja kuuel nädalapäeval saadaval.
Ly Jõel (paremal) ja Elen Põdral tekkis talupoe mõte OTTi kogunemistel. Naised soovisid, et kõik head asjad oleksid ühes poes koos ja kuuel nädalapäeval saadaval. Foto: Tiit Efert

Rakvere keskväljaku ääres Tsentrumi keskuses tegutseb kohalike väiketootjate initsiatiivil Talupood, kust leiab toidukraami, mida suurtes poodides pole.

Kaupluse kaubavaliku kriteeriumid on kohalik ja mahe. Kui kohalikul kaubal mahemärk nii oluline ei ole, siis kõik, mis tuleb kaugemalt, on kindlasti mahe. Näiteks banaanid, mandariinid, apelsinid ja hooajaväliselt ka tomatid.

Kohalik ja mahe

Kauplust pidava osaühingu Rakvere Talupood juhatuse liikmete Ly Jõe ja Elen Põdra sõnul on alati eelistatud kohalik kaup, sest klient soovib seda. See on ka võimalus suurtest poodidest eristuda. „Aga kohalik pole ainus kriteerium, kasvatusviisid peavad olema samuti puhtad. Tahame, et kasvatataks puhast toorainet,” laususid kaupluse juhid. Eksootiline kaup võeti müügile seetõttu, et muidu oleks köögi- ja puuviljavalik jäänud kesiseks, aga inimesed on harjunud neid ka talvel sööma.

Kohaliku all peetakse silmas eeskätt Lääne-Virumaal toodetut, aga laiemalt ka Põhja-Eestist pärinevat. Tegelikkuses tuleb siiski kaupa üle Eesti, näiteks piimatooted Viljandimaalt Läti piiri äärest Pajumäe mahetalust. Aga on ka tooteid, mis tulevad Rakvere külje alt, näiteks mesi. Ly sõnul soovitakse ka neid saadusi, mis kasvavad tõesti kellegi kodus aiamaal. Eleni sõnul hakkas kauplust varustama ka üks vanahärra, kes käis oma korjatud saadusi varem turul müümas. Nüüd on ta rahul, et ei pea turul passimise peale aega kulutama, vaid saab rohkem metsas käia.

Kaupluse idee tekkis kohaliku OTTi (otse tootjalt tarbijale) iganeljapäevastel kogunemistel, kus sellised väikesed kasvatajad ja tootjad oma kraami pakuvad. Kauplus pole OTTi asendaja ega ülevõtja, vaid tegutseb selle kõrval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles