VÄLISMAALT ⟩ Helsingis elevust tekitanud põhjapõder osutus haruldaseks metsapõhjapõdraks

maaelu.postimees.ee
Copy
Soome metspõhjapõdrad on suhteliselt haruldased. Enamasti on võimalik kohata poolkodustatud karjades liikuvaid põhjapõtru.
Soome metspõhjapõdrad on suhteliselt haruldased. Enamasti on võimalik kohata poolkodustatud karjades liikuvaid põhjapõtru. Foto: OLIVIER MORIN

Pärast 1,5 nädalat kestnud analüüse selgus, et jaanuari alguses Helsingis ringi uidanud põhjapõder pole mitte poolkodustatud põhjapõder, vaid märksa haruldasem metsapõhjapõder.

Algselt arvati, et loom on pärit mõnest Soome põhja- ja idaosas poolkodustatud karjast. Lähim karjaala asub pealinnast enam kui 600 kilomeetri kaugusel, vahendab Yle.fi.

Looma soome metsapõdraks (Rangifer tarandus fennicus) määramine võttis aega poolteist nädalat. Looma vereproovidest eraldatud DNA fragmente võrreldi Korkeasaari loomaaias peetavate põhjapõtrade omadega ja andmebaasidest leitud metsapõhjapõtrade DNA järjestustega.

“Soome loodusmuuseumi järjestusandmete põhjal saame öelda, et see loom on soome metsapõhjapõder,” ütles uurimisdirektor Petri Auvinen Helsingi ülikooli biotehnoloogia instituudist.

Kui noor isend 8. jaanuaril Korkeasaari loomaaia metsloomade haiglasse toodi, oli ta halvas seisukorras ja stressis. Nüüdseks on loom elav ja hea isuga, seega ollakse tema ellujäämise suhtes optimistlikut.

Nii kodustatud põhjapõdrad kui ka Soome metsapõdrad on Helsingis haruldased külalised, eriti kui nad on omal käel linna rännanud.

Arvatakse, et loom võis Päijänne piirkonnast lõunasse eksida. Sarnast looma pildistati detsembri lõpus pealinnast umbes 130 kilomeetrit põhja pool asuvas Asikkalas jäätunud järvel.

Soome metspõhjapõdrad on suhteliselt haruldased ja neid kohtakase tavaliselt Ida- ja Põhja-Soomes Kainuus, Savos ja Põhja-Karjalas, aga ka lähedalasuvas Venemaa Karjalas.

Siiani ei teata, miks noor isane nii kaugele lõunasse Soome kõige tihedamini asustatud piirkonda sattus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles