Praegune piimahinna valem annab tootjale kindlama tuleviku

Silvi Lukjanov
Copy
Detsembris sai piimatootja piimaliitri eest 35 senti.
Detsembris sai piimatootja piimaliitri eest 35 senti. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

See, et enamik piimakombinaate soostus sõlmima tootjaga piimalepingu, milles hind fikseeritud ja seotud Euroopa keskmisega, on põllumeeste meelest suur samm kindlama tuleviku suunas.

Jõgeva maakonnas piima tootva Pajusi ABF ASi juhatuse liige Lembit Paal tõdes, et piimahinna tõus teeb muidugi heameelt, selge see. Kuid veelgi parem uudis piimatootjatele on mehe meelest see, et esmakordselt iseseisvusaja jooksul on enamik piimakombinaate soostunud sõlmima piimalepingut, milles hind on fikseeritud ja seotud Euroopa keskmisega.

Piimahind kõigub ka tulevikus

„Tõsi, leping sõlmitakse ainult aastaks, aga praegu on see suur samm edasi, sest eelmine aasta olime seotud piimatootjale üsna kummalisena tunduva Eesti piimahinna keskmisega,” märkis ta. Kummaline seetõttu, et Eesti keskmist piimahinda nad ju ise kokkuostuhindadega kujundasid. „Nüüd on hind märksa objektiivsem, kuid ega see ei tähenda, et piimahind tulevikus ei kõigu, selle­gipoolest annab vähemasti kindluse, et sõltub turule müüdava kauba hinnast, mitte niivõrd ühe või teise kombinaadi suvast,” selgitas Paal.

Paal usub ka, et lisandunud elektrihinna tõus piimahinna tõusu „ära ei söönud”, sest tegemist on kahe täiesti erineva suurusjärguga arvuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles