Päikesepark katab talu elektrivajaduse

Tiit Efert
Copy
Tammejuure Mahetalu maapaigaldisena päikese­elektrijaama võimsus on 71,5 kW.
Tammejuure Mahetalu maapaigaldisena päikese­elektrijaama võimsus on 71,5 kW. Foto: Tammejuure Mahetalu

Tammejuure talus on kõige suurem energiavajadus juulist oktoobrini ja õnneks on see periood piisavalt päikeserohke, et oma pargi toodetud elektrist piisab ja jääb veel ülegi, selle saab võrku müüa. Päikesepargi rajamise eesmärk oli aga tootmise veelgi loodussäästlikumaks muutmine, et klient saaks osta väiksema keskkonnajalajäljega toodet.

2019. aasta sügisel rajatud päikeseelektrijaam toodab elektrit tootmishoonele, kus valmistatakse mahedaid külmpressitud õlisid, kiviveskijahusid, helbeid ja kanepitooteid. Energianõudlikumad tegevused on kuivatamine ja sorteerimine, mis jäävad alati sõltuvalt saagi valmimisest suve teise poolde ja sügisesse. Esimesel 2020. aasta lumeta talvel tootis päikesepark elektrit juba veebruris, mullu aga märtsist oktoobrini. Kuidas tänavu kevadel läheb, seda näitab aeg.

Ent talvel ei aita päikesepark energiakulu vähendada, sest päikest on vähe ja sel talvel on päikesepaneelid enamiku ajast lume all olnud. Tootja ei soovita neid mehaaniliselt puhastada. „Tekkida võivad mikromõrad, mida kindlustus ei hüvita,” sõnas Tammejuure Mahetalu peretütar Karin Tiit. „Aga üldiselt aasta lõikes on päikesepark aidanud tootmise energiakulu vähendada. Muidugi on algne investeering samuti märkimisväärselt kallis lõbu.” Tänu PRIA osalisele toetusele peaks see siiski viie-kuue aastaga ära tasuma.

Tammejuure Mahetalu maapaigaldisena päikese­elektrijaama võimsus on 71,5 kW. Elektri salvestamise peale Tammejuurel aga ei mõelda, sest Karin Tiidu hinnangul on akumajandus igal juhul keskkonnakahjulik tegevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles