Külm talv niidab kärntõves metsloomi (1)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kärntõves rebast võib näha ka asulates, kus tal lootust lihtsama vaevaga toitu hankida.
Kärntõves rebast võib näha ka asulates, kus tal lootust lihtsama vaevaga toitu hankida. Foto: Margus Ansu/Tartu Postimees

„Just läks üks metskits nii vaevaliselt üle tee,” sõnas nädala algul autoroolist jahimeeste seltsi juht Tõnis Korts. „Kitsedel on talve teisel poolel, kui vahepeal sula olnud ja lumele koorik tekib, raske. Sellelgi kitsel olid juba jalad vigastatud.”

Lumekoorik lõikab metskitsede jalal õrna naha verele ja kuna magamiseks peab metskits läbi lume maapinnani endale aseme tegema, on kõvast koorikust läbi kaevamine jalgadele ränk töö.

Nii nagu inimeste ja autode liikumist raskendab jää, on praegu loomadelgi sellega vahel omajagu tegemist. Paljud ehk on näinud jahimees Toomas Saluri Saaremaal jäädvustatud videoklippi, kus noor põder püüab ületada jäist metsasihti, kuid libe tee viib korduvalt jalad alt ja loomal on tükk tegu püstisaamisega. Koomilist pole säärases situatsioonis aga midagi, sest sedaviisi jääl ukerdades võivad pikkade jalgadega põdral luumurrud tekkida.

Kui aga keegi juhtub samuti libedal teel hätta jäänud looma nägema, tuleks auto seisma jätta ja ohutuled peale panna, et teisi autosid hoiatada. „Kui loom seisab teel ja sõidad lähemale lootuses, et ta ära läheb, võib ta küll liikuma hakata, aga siis uuesti kukkuda ja sina ei saa autot kohe pidama,” hoiatas Korts.

Samuti ei tasu loomale appi­ minna. „Hirvlastel on närvisüsteem suht õrnake. Mul näiteks ühe päästeoperatsiooni käigus sai sokk südamerabanduse,” meenutas Korts.

Kärntõbi võtab karva

Lisaks näevad jahimehed, et väga palju teeb sel külmal talvel loomadele liiga kärntõbi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles