Paksoi – tervislik, kuid vähe tuntud köögivili

Silja Luide
, toidublogi «Jagatud rõõm» autor
Copy
Paksoi on kiudaine- ja vitamiinirikas, sisaldab C-, E-, K- ja A-vitamiini ning folaate.
Paksoi on kiudaine- ja vitamiinirikas, sisaldab C-, E-, K- ja A-vitamiini ning folaate. Foto: Shutterstock

Paksoi on vähe tuntud köögivili, mida on tõeliselt lihtne ja mugav kasutada, sisaldab kasulikke toitaineid, valmib kiirelt ja sobib paljudesse roogadesse.

Pak choi on vahel tõlgitud ka Hiina lehtkapsaks, n-ö ametlikud nimetused on Hiina lehtnaeris ja paksoi. Inglise keeles on sel kapsaliste perekonda kuuluval viljal aga veelgi rohkem nimesid: pak choi, bok choy, horse’s ear, Chinese celery cabbage ja white mustard cabbage. Seega on vili suurepärane näide sellest, et heal lapsel ikka mitu nime.

Paksoi on kiudaine- ja vitamiinirikas, sisaldab C-, E-, K- ja A-vitamiini ning folaate. Selles leidub ka mineraalaineid: seleeni, kaaliumi, kaltsiumi, tsinki, magneesiumi, rauda jt. Eriti hinnatud on Hiina lehtnaeris just C-vitamiini sisalduse poolest, mis tõstab organismi vastupanuvõimet ja toetab immuunsüsteemi, samuti on hea nahale ja limaskestadele. C-vitamiin kuulub koos paksois leiduvate A- ja E-vitamiinidega ka antioksüdantide hulka, mis kaitsevad organismi liigsete vabade radikaalide kahjuliku mõju eest.

Kuidas paksoid kasutada?

Lisaks tervislikkusele on paksoid kerge puhastada, tarvis on lihtsalt jooksva vee all üle loputada. Hiina lehtnaeris küpseb kiiresti, kulub vaid mõni minut, ja säilitab kuumutamisel erksa rohelise värvuse. Eriti hea on see vili igasugustes aasiapärastes toitudes, sobides hästi voki- ja pajaroogadesse ning suppidesse. Samuti passib paksoi liha-, kana-, pardi- ja kalaroogade lisandiks kas praetult, küpsetatult, grillitult, vokitult, aurutatult või keedetult. Kuigi teoreetiliselt sobib see spinatit ja kapsast meenutav vili värsketesse salatitesse, siis parim on paksoi ikka läbiküpsetatult.

Mina soovitan paksoi alumise osa ja ülemise tumeroheliste lehtede osa küpsetada eraldi, st lisada roale erineval ajal, sest alumine osa vajab küpsemiseks pisut kauem aega. Teise võimalusena võib alumise heleda osa lõigata peeneteks viiludeks ning rohelised õhemad lehed rebida suuremateks tükkideks, et küpsemisaega ühtlustada.

Kui soovid, et alumine osa oleks endiselt krõmps, võid kogu paksoi korraga potti või pannile panna. Väikesed noored viljad on mõistlik aga üldse tervena toidule lisada või need viilutamise asemel enne pikuti pooleks või neljaks lõigata.

Vürtsikas paksoi- ja kalaroog kookospiimaga

Vürtsikas paksoi- ja kalaroog kookospiimaga.
Vürtsikas paksoi- ja kalaroog kookospiimaga. Foto: Silja Luide

See hautis on mõnusalt soojendav ja piisavalt toekas, samas toitev ja tervislik. Aega ei kulu selle tegemiseks kindlasti üle kolmveerand tunni ja sellest jätkub neljale-viiele sööjale.

Kuigi ma ise küpsetan kala selle toidu jaoks tükeldamata kujul ehk 2–4 suurema fileetükina, siis tegelikult võib kala enne roale lisamist 1–2 cm suurusteks tükkideks lõigata. Nii küpseb see eriti kiirelt läbi, kulub vaid mõni minut. Selle toidu sees on väga hea nii punane kui valge kala, mina kasutasin seekord metsikut lõhet.

Vaja läheb:

• 3–4 sl õli või selitatud võid

• 4 küüslauguküünt

• u 3 cm pikkune jupp ingverit

• 2–4 (kokku 250–500 g) keskmist paksoid

• 250 g seeni

• 2–3 sl punast karripastat

• 2 purki (kokku 8 dl) kookospiima

• 1 sl kalakastet

• 2 sl vedelat mett

• 600–800 g nahata kala­fileed

• 1 laimi peenelt riivitud koor ja mahl

• paar peotäit koriandrit (soovi korral)

• peotäis (röstitud) India pähkleid

• serveerimiseks riisi

Haki küüslauguküüned peeneks ja riivi ingver. Lõika paksoi heledam alumine ehk n-ö varre osa viiludeks. Paksoi roheline õhukene leheosa lõika samuti viiludeks või rebi tükkideks ja aseta eraldi kaussi. Lõika seened õhukesteks viiludeks või tükkideks. Lõika kala neljaks viiluks. Võid soovi korral kalafilee pooleks lõigata ja pärast küpsetamist need suured tükid omakorda poolitada.

Kuumuta pannil õli. Prae selles küüslauku, ingverit ja paksoi heledat viilutatud varreosa aeg-ajalt segades keskmisel kuumusel u 5 minut. Lisa karripasta ja seened ning prae veel aeg-ajalt segades umbes 10 minutit.

Vala pannile kookospiim, kalakaste, rohelised paksoi lehed ja mesi. Sega läbi ja kuumuta peaaegu keemiseni. Lisa pannile kala ja lase u 10 minutit madalal kuumusel küpseda. Kui kala on valmis, lisa roale laimikoor ja -mahl.

Puista peale India pähkleid, mis on soovi korral röstitud ja hakitud, ning ­koriandrilehti. Serveeri koos keedetud või aurutatud riisiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles