Toasussid nurka ja talverüppe matkama

Eveliis Vaaks
, Maa Elu kaasautor
Copy
Rattaspordihuviline ei pea talvel lumevabast asfaltteest unistama, vaid saab sõitma minna fatbike’iga.
Rattaspordihuviline ei pea talvel lumevabast asfaltteest unistama, vaid saab sõitma minna fatbike’iga. Foto: Matkajuht OÜ

Fantastiliselt ilus talveilm lausa kutsub soojad tuhvlid toanurka heitma ja õues rohkem aega veetma. Milliseid võimalusi looduses liikuda ja matkata võimaldab Eesti talv ning millega peaks matkale minnes arvestama?

Küsimusele, mis muudab talvised matkad ja retked võrreldes teiste aastaaegadega võrratuks, vastas OÜ Matkajuht matkakorraldaja Leo Tohva, et kontrast – talvine, vatiselt vaikne, lumine, härmas loodus väljaspool linnakära ja soolatatud tänavaid. „Paljud on küll käinud talvises metsas, kuid mitte kunagi Peipsi järve jääl, tundnud seal tuisku, kuulanud paisuva jää praksatusi, kuminat või näinud päikese loojumist lumise jäävälja taha,” kõneles Tohva.

AvastaEESTI.ee giid-matkajuhi Marko Kalduri sõnul on talve pluss see, et pole tüütuid putukaid, lämmatavat palavust ega laagriplatsidel jörisevaid jõmme. „Paljude jaoks on talvel matkamine enese proovilepanek, et kas saan hakkama. Ühtlasi avaneb ligipääs kohtadesse, kuhu suvel on keeruline matkata, näiteks rabasaartele või jõgede deltadesse, saartele ja laidudele,” nimetas Kaldur.

Talvine maastik pakub üllatusi

Talvised räätsamatkad on eestlaste seas populaarsed ja neid korraldatakse üle Eesti paljudes kohtades. Kaldur viib huvilisi jalgsi- ja räätsamatkadele üle Eesti. „Peamiselt seikleme rabamaastikel ja põnevates kohtades, kuhu omal käel ise ei satuks,” ütles ta.

Matkapesa viib matkajaid Norra-Oostriku allikatealale ja räätsadega matkatakse Männikjärve rabas. „Talv pakub aastaajana kõige enam üllatusi. Olgu selleks pakane ja udused allikad, härmas või paksu lumega kaetud puud või päikesetõus, mis paneb lumekristallid särama,” rääkis Matkapesa matkajuht Arnika Tegelmann.

Lisaks raba räätsamatkadele viib Matkajuht huvilised avastusretkedele erilistesse piirkondadesse ja metsiku loodusega kaugematesse nurkadesse. „Korraldame matkasid katastroofialadele, karjääridesse, tööstusmaastikele. Pärast matka saab einestada Maitsemaa loodud Metsarestoranis, kus toidud valmivad lõkkel,” kõneles Tohva.

Vapramäe Loodusmaja korraldab nii talviseid räätsamatku, laternatega retki kui ka orienteerimis- ja maastikumänge täiskasvanutele. „Suur osa meie tegevusest on suunatud lastele. Talvisel ajal oleme korraldanud loomajälgede õppimist, looduses hakkamasaamise õpet, mõne looma elutegevusele keskendunud teematkasid või jääaugust kalapüüki,” rääkis Vapramäe loodusmaja juhataja Triinu Pertels.

Sammud täis teisiti

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles