Ingver tugevdab immuunsüsteemi

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Ingverit saab edukalt toas potis kasvatada. Istutusnõu ei peaks olema liialt väike, sest heades tingimustes võib mõne kuuga kasvada kuni paarimeetrine taim.
Ingverit saab edukalt toas potis kasvatada. Istutusnõu ei peaks olema liialt väike, sest heades tingimustes võib mõne kuuga kasvada kuni paarimeetrine taim. Foto: Shutterstock

Ingver soojendab keha, võtab ära valu (eriti reumaatilise) ning tugevdab ja tervendab hingamiselundeid. See on hea kurguvalu, oksendamise ja iivelduse vastu, eriti raseduse ja reisimise ajal. Hongkongi hiinlased teavad seda juba ammu, mistõttu paadis töötades näritakse pidevalt ingverit.

Kui tahate ka proovida, võtke pool tundi enne reisileminekut sisse üks gramm kuivatatud ingverit. Peamiselt ergutab ingver aga kogu immuunsüsteemi, vereringet ja seedimist.

Kulla hinda väärt taim

Harilik ingver (Zingiber officinale) on 1–1,5 m kõrguseks kasvav mitmeaastane pillirootaoline taim, millest kasutatakse selle risoomi. Harilikku ingverit kasvatatakse Hiinas, Indias, Indoneesias, Sri Lankal, Austraalias, Lääne-Aafrikas ja Barbadosel põhiliselt vürtsi- ja ­ravimtaimena. Araabia kaupmehed hoidsid ingverijuure kasvukohti saladuses, et imerohtu võimalikult suure kasumiga müüa. Euroopasse jõudis ingver ühtede allikate andmetel ­11. sajandil toimunud ristikäikudelt. Teised on aga veendunud, et veneetslane Marco Polo nägi 13. sajandil Hiinas seda maitseainet esmakordselt ja kirjeldas ingverit siis ka eurooplastele.

Igal juhul oli tegemist tõelise eksootilise luksuskaubaga, mille eest rikkad maksid muinasjutulist hinda. Eriti populaarseks muutus ingver Inglismaal, kus tänapäevalgi ei kujuta elu ette ginger ale’ita või gingerbread’ita. Ingver on kindel lisand liköörides ja peaaegu kõikides maitseainesegudes. Selle lõhnavat ja kibeda maitsega vaigust risoomi müüakse koorimata või kooritult ning tarvitatakse värskelt või kuivatatult.

Harilik ingver on 1–1,5 m kõrguseks kasvav mitmeaastane pillirootaoline taim, millest kasutatakse selle risoomi.
Harilik ingver on 1–1,5 m kõrguseks kasvav mitmeaastane pillirootaoline taim, millest kasutatakse selle risoomi. Foto: Shutterstock

Nüüdseks on need ajad, kus ingver kulla väärtuses oli, õnneks möödas ja seda võib endale lubada igaüks. Olgu siis tegemist värske risoomijupatsi või purki või kotti pandud pulbriga. Ingveri tervislikkus ja hõrk maitse muudab selle meeldivaks lisandiks paljudele toitudele. Marineeritult on ingver aga suši lahutamatu kaaslane.

Sõltuvalt risoomi töötlemise viisist tuntakse mitut ingveri varianti:

Naturaalne risoom, mida ka meie poodide juurikalettidel suhteliselt odava hinnaga müüakse. Värsket ingverit ostes tasub eelistada kõvemaid helepruuni ja läikiva koorega risoomitükke. Külmkapis säilib ingver kergelt niisutatud salvrätti ja kilesse pakituna paar nädalat, kusjuures vältida tasub nii liigset kuivust (risoom muutub kõvaks) kui ka liigniiskust (võib hallitama minna).

Must ehk Hiina ingver, mille saamiseks kupatatakse koorimata risoomitükid nii, et neis leiduv tärklis kliisterdub. Järgneb kuumtöötlemine ja põhjalik kuivatamine. Mustal ingveril on tugevam lõhn ja kõrvetavam maitse kui valgel.

Valge ehk Jamaika ingveri saamiseks pestakse ja kooritakse taime maa-alused osad täielikult ning kuivatatakse seejärel päikesepaistel.

Maailmas tuntakse ka pleegitatud ingverit, mida valmistatakse puhastatud risoomitükkide töötlemisel kas kaltsiumkloriidi või väävlishappe nõrga lahusega.

Ingveripulber on peeneks jahvatatud kuivatatud risoom. Kauaaegsel säilitamisel pulbri lõhn väheneb, seetõttu soovitatakse kuivatatud ingveritükikesi peenestada enne kasutamist portsjonikaupa. Jahvatatud ingverit tasub hoida õhukindlalt suletud klaasnõus.

Ingver võib müügil olla ka siirupis konserveeritult, marineeritult ja isegi sügavkülmutatult.

Ingver ravimina

Juba vanad hiinlased ja hindud avastasid ingveri vananemisvastase toime, samuti arvati, et ingver suurendab sugutungi ja viljakust. Loomulikult kasutati ingverit ka toiduvalmistamisel. Portugallased söötsid oma orjadele viljakuse suurendamiseks sisse ohtralt ingverit, et tööjõudu ikka juurde sünniks. Jaapanis valmistatakse tänapäevalgi mehisusepäevaks spetsiaalne roog, mille kohustuslik koostisosa on ingver.

Ingver surub alla okserefleksi pärast ülesöömist, toetab ainevahetust ja takistab kõhukinnisuse tekkimist. Mitu ülikooli üle maailma teevad katseid ingveriga, et just selle imejuurika abil lõpuks vähiravim leida.

China Medical Universitys Taiwanis tehtud uurimus kinnitas, et ingver on väga hea abivahend kõhulahtisuse korral ja selle ennetamiseks. Kuna inimesed muutuvad antibiootikumide vastu üha immuunsemaks, tuleb tagasi pöörduda vanade ravivõtete poole, milleks on tavaline ingver. Teadlaste andmetel on ingver odav ja kergesti kättesaadav alternatiiv kallitele ravimitele, et ravida kõhulahtisust, mille on põhjustanud kolibakter.

Neeru- ja pankreasehaiguste põdejad peaksid ingverist loobuma. Samuti ei sobi ingver neile, kes tavaliselt kuumust halvasti taluvad.

Ingver toidutaimena

Ingverile annavad vürtsikuse risoomis leiduvad terava maitsega eeterlikud õlid, mida on tavaliselt 1–3% kuivkaalust. Peale selle on ingveris fenoole sisaldavaid vaikaineid, mis annavad taimele vürtsikalt terava maitse.

Hiinas valmistatakse pidupäevadeks roog krevettidest, mis on marineeritud veini, äädika, ingveri ja tatari sibulaga. Hiinlased kinnitavad, et see kulinaarne šedööver aitab viljatuse ja frigiidsuse korral.

Ingveriga on aastasadu jooke maitsestatud. See sobib nii alkoholiga kui ka alkoholita jookidesse. Alkohoolsetest jookidest lisatakse ingverit õllele (ingveriõlu), mõdule, nastoikale, liköörile, nalivkale ja punšile. Alkoholivabadest jookidest teele, limonaadile ja kaljale. Nüüdisajal ongi kõige tuntum ingverilisandiga tee, mida soovitatakse juua külmatunde peletamiseks ning vaimse ja kehalise kurnatuse leevendamiseks.

Ingver sobib kalaroogadesse, samuti vähilistest, veise-, lamba- ja linnulihast valmistatud toitudele. Eriti oluline oli see möödanikus, kui ingver varjutas sageli mitte just kõige värskema liha ebameeldiva maitse.

Kuna ingverile maitset andvad eeterlikud õlid kuumutamisel kergesti lenduvad, tuleks ingver lisada toiduvalmistamise lõpul. Omaette osa on ingveril lihamarinaadides. See annab lihale põneva maitse ja aitab liha pehmendada. Tõsi, viimasega saavad hakkama vaid värskes ingveris leiduvad valke lagundavad ensüümid, mis pulbris on oma aktiivsuse kaotanud.

Ingver sobib loomulikult ka hoidistesse ja marineerimiseks, näiteks kurkide, kõrvitsate ja puuviljade (peamiselt pirnide) sissetegemiseks. Hiinas ja Inglismaal on väga tuntud ingveri ja apelsinikoorte keedis.

Ingveril on kindel roll ka magustoitude maailmas. Eriti hästi sobib väike, kuid vürtsikas ingverilisand kokku mahedamaitseliste puuviljadega, nagu banaan, melon, pirn, virsik. Ingverit võib kasutada pudingite, kissellide, küpsiste, präänikute, kookide, jäätiste ja marmelaadide maitsestamisel. Muide, Indias on pagarite elu nii lihtsaks tehtud, et müügil on mitu erineva ingverisisaldusega küpsetusjahu. Väga sageli mitmekesistatakse ingveriga ka keedetud riisi ja sellest tehtud toite.

Ingver kuulub ka maitse­segudesse, näiteks karripulbri, tandoori vürtsisegu ja mitmete ketšupite koostisesse.

Retsept

Ingveritee mündi ja sidruniga
Ingveritee mündi ja sidruniga Foto: Shutterstock

Ingveritee gripi ennetamiseks

1 gramm värsket ingverit ehk poole suhkrutüki suurune tükk riivida tassi, lisada poole sidruni mahl. Valada üle kuuma veega ja teha magusaks meega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles