Seenekasvataja sihib eksporti

Tiit Efert
Copy
Scandic Organicu asutaja Siim Raadik ei soovinud teha masstootmist, vaid valis kasvatamiseks erilisemad seened.
Scandic Organicu asutaja Siim Raadik ei soovinud teha masstootmist, vaid valis kasvatamiseks erilisemad seened. Foto: Tiit Efert

Tallinna servas kahest merekonteinerist ehitatud tootmishoones mõni aasta seeni kasvatanud Scandic Organic on seadnud uued sihid. Mitme eduka ettevõtte koostöös loodetakse viia seenekasvatus Eestis täiesti uuele tasemele.

Kui Scandic Organic alustas, oli seenekasvatus Eestis tagasihoidlikus seisus. Mitmed kasvatajad olid seentega lõpetanud ning nõudlust jagus vaid šampinjonidele, mida toodi sisse peamiselt Leedust.

Soome seadis sihid

Ent mahetootmisest juhinduva Scandic Organicu asutaja Siim Raadik ei tahtnud teha masstootmist, teda huvitasid hinnalisemad seened. Nii ta valiski välja šiitake, mis on just Aasias väga populaarne ja kogub tuntust mujalgi. Tegemist on algupärase sušis kasutatud seenega. Esimesed aastad olid loomulikult keerulised, kuid praegu usub Siim, et raskem aeg on möödas. Tema sõnul on Eesti turg Soome omast viis aastat maas ja sealsete suundumuste järgi saab ka siin otsuseid teha. Huvi seente vastu on Soomes kasvanud. „Ka Eesti tarbija hakkab seente poole vaatama,” sõnas Siim. Sellest tulenevalt tehti läinud aastal mitu olulist otsust. „Loobume substraatide kokkuostmisest ja hakkame neid ise tootma.”

Substraadid on pakud, mille peal seened kasvavad. Seni on Scandic Organic kasutanud Soomest tulnud ökomärgisega substraate, mis koosnevad kasesaepurust, veest, nisukliidest ja ökoloogilistest komponentidest. Üks põhjus, miks alustati oma substraatide tootmisega, on tarnekindlus. Koroonakriisi ajal tekkisid mõnikord tarneprobleemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles