Peipsi järve varane jäätumine võib rääbisevaru kasvatada

Tiit Efert
Copy
Rääbisefestivali korraldajal Tauno Laasikul on kindel plaan ka napi ­püügikvoodi korral festivaliga jätkata.
Rääbisefestivali korraldajal Tauno Laasikul on kindel plaan ka napi ­püügikvoodi korral festivaliga jätkata. Foto: Tiit Efert

Viimaste kümnendite soojad talved on muutnud Peipsis elavate külmalembeste kalaliikide, näiteks rääbise käekäigu kehvaks, kuid tänavune juba detsembris tekkinud jääkiht võib pisut leevendust pakkuda.

Praegune varajane talv sobib kaladele, kes koevad sügisel ja talvel: rääbis, siig ja luts. Kuigi ka läinud talvel oli järvel korralik jääkate, siis see tuli liiga hilja, alles jaanuaris. Siig koeb juba novembris, rääbis detsembris ja luts jaanuaris.

Ühele kalale hea, teisele halb

Tartu Ülikooli Peipsi kalanduse töörühma juhataja Väino Vaino märkis, et kui vaadata viimase 30 aasta talvesid, võib tänavust juba detsembris tekkinud järvejääd tõesti ano­maaliaks pidada. Rääbis heidab oma marja ühe kuni viie meetri sügavuses vees liiva, kruusa ja kividega kaetud kõvale põhjale. Kui järvel pole kaitsvat jääd, võib tuule loksutatud vesi marjale haiget teha.

Aga marja kaitsev jääkiht pole Vaino sõnul ainus tegur. Rolli mängib ka see, kui palju on toitu ehk planktonit ja kui palju suudavad röövkalad kurja teha. Toidukonkurent on näiteks tint. Röövkaladest pole koha seis Vaino sõnul järves kõige parem, ent ahvenat on päris palju ja nemadki peavad oma toidu kätte saama. „Tänavuse talve tulemusi näeme kevadel-suvel.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles