Kaitsealadel liikumise „komandanditunnid” nüüd kliki kaugusel

Tiiu Leis
, Maa Elu kaasautor
Copy
Eesti kaitsealade kaart.
Eesti kaitsealade kaart. Foto: Kuvatõmmis

Mullu sügisest saavad kõik huvilised, kes soovivad metsas matkata, orienteeruda või seal lausa üritusi korraldada, uurida, millal ja kuhu tohib minna, veebi­lehe kaitsealad.ee/et kaardirakendusest.

„Nimetatud kaardirakendus on sündinud Keskkonnaameti ja Maa-ameti koostöös. 2021. aasta sügisel liideti sellele ka Maa-ameti geoportaalis X-GIS 2 looduskaitse kaardirakenduse koosseisus avalikustatud liikumispiirangute kaardikiht,” tutvustas Maa-ameti geosüsteemide büroo juhataja Sulev Õitspuu. Andmed pärinevad Keskkonnaregistrist ja uuendatakse kord ööpäevas.

X-GIS 2 on Maa-ameti tellimusel arendatav Maa-ameti geoportaali veebikaartide kasutajaliides, mille kaudu on lisaks looduskaitse andmetele kättesaadavad nii Maa-ameti avaandmed kui ka üle kolme­kümne temaatilise kaardi­rakenduse, mis sisaldavad paarikümne avaliku sektori asutuse poolt hallatavate andmekogude andmeid.

Veebilehte kaitsealad.ee ja sama kaardirakendust haldab Keskkonnaamet. „Kaardil on kajastatud kaitse- ja hoiualad, nende vööndid ja liikumispiirangutega alad, poollooduslikud kooslused, aga ka suuremate kaitsealade keskused ja lingitud kodulehed, et leida hõlpsasti ka kaitsealade külastusinfot,” tutvustas Keskkonnaameti looduskasutuse osakonna juht Kaili Viilma.

Näiteks on kaardirakenduse abil tehtud lihtsamaks ka varem meedias juttu olnud kaitsealadel orienteerumisvõistluste massiürituste korraldamine. Kaardilt saab vaadata, kus ja millal üritust korraldada saab, seejärel tuleb kooskõlastada üritus kohalikus omavalitsuses või Keskkonnaametis. Samamoodi saavad oma liikumisi planeerida ka matkajuhid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles