Noored ettevõtjad Jane Kaljulaid ja Mai Kangro on võtnud eesmärgiks hakata Eestis kasvatatud mahekaerast kohapeal tootma lehmapiimale alternatiivset kaerajooki. Seni käib Eesti Maaülikooli toidutehnoloogide abil sündinud retsepti järgi ja EASi toel käivitatud tootmine allhanke korras Rootsis.
Tellijale
Eesti kaerajoogi tootjad unistavad kohalikust kaerast ja tootmisest
Jane Kaljulaidi andmetel koristati Eestis 2020. aastal mahekaera 23 420 hektarilt ja söögiks kasvatati seda 57 173 tonni. „Meiega on kontakti võtnud mõned Eesti põllumehed-teraviljakasvatajad, kes on huvitatud meile gluteenivaba mahekaera kasvatamisest, loodame selle plaaniga edasi minna,” rääkis Jane. Praegu käib tootmine aga Rootsis ning kasutatav kaergi on sealt pärit. „Loodatavasti meie tarbija mõistab, et kui tahame olla keskkonna suhtes vastutustundlikud, ei ole mõistlik suurte diislikütusel töötavate autodega hakata Eestist kaera Rootsi viima. Kui oleme ennast tõestanud ja inimesed on meie tooted poeriiulilt üles leidnud, saame plaanida, kuidas Eesti tehases Eesti kaerast kaerapiima teha,” rääkis Jane.