VÄLISMAALT Seadusemuudatusega soovitakse piir panna jäneste salaküttimisele

maaelu.postimees.ee
Copy
Põllumehed on hädas jõukudega, kes püüavad nende põldudel masinate ja koertega jäneseid. Sageli kaasnevad sellega ka vargused ja vandalism.
Põllumehed on hädas jõukudega, kes püüavad nende põldudel masinate ja koertega jäneseid. Sageli kaasnevad sellega ka vargused ja vandalism. Foto: Andrew Fusek-Peters / SWNS.com

Tänu põllumeeste ja maapiirkondade organisatsioonide lobitööle on Ühendkunigriigis välja töötatud ettepanekud seadusemuudatuseks jäneste koertega jälitamise ja salaküttimise vastu võitlemiseks.

Ettepanekute kohaselt saab karistada koerte kasutamist jäneste jälitamiseks ja nende küttimiseks ja sel eesmärgil eramaale tungimist selle kavatsusega. Süüdimõistmisel karistataks mõlema eest tähtajatu rahatrahvi ja/või kuni kuuekuulise vangistusega, kirjutas FarmingUK.

Kohtud saavad ka võimaluse süüdimõistva kohtuotsuse alusel välja mõista arestitud koerte ülalpidamiskulud.

Ettepanekuid nähakse valgusena tunneli lõpus tuhandete põllumeeste jaoks, kes on kannatanud salaküttimise tõttu. Enamasti algab jäneste jälitamine ja küttimine pärast saagikoristust, sest salakütid kasutavad ära lagedaid põlde. Lisaks rikutud põldudele on sageli tagajärjeks ka vargused, vandalism ja vägivald.

Üks juhtum võib põhjustada maale ja põllukultuuridele tuhandete naelsterlingite väärtuses kahju.

“Loodan, et see on märk, et lõpuks võetakse midagi ette organiseeritud kurjategelike jõukude vastu, kes tungivad põldudele, et lasta koeri lahti ja jäneseid taga ajada, põhjustades tohutut kahju põllukultuuridele ja taluvaradele, ning hirmutades maakogukondades elavaid inimesi," sõnas põllumeeste esindusorganisatsiooni NFU asepresident Stuart Roberts.

Näiteks novembris jagati sotsiaalmeedias palju videot, kus näha mitut sõidukit, mis kihutavad Bedfordshire'i farmeri põllul. Klipis on näha jänest jälitavaid koeri ja kaadrid näitavad, kuidas kohalviibijad juubeldavad ja trambivad orase peal.

Maapiirkondade kuritegevus on põllumeeste jaoks kogu riigis suur probleem. Selle aasta alguses toetas 70 000 inimest NFU üleskutset töötada välja meetmed maapiirkondade kuritegevuse vastu võitlemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles