Eestlaste vürtsihuvi üllatas hapendajaid

Tiit Efert
Copy
Mirjam Olem (vasakul) ja Maria Hodus teevad kimchi’t Eesti moodi.
Mirjam Olem (vasakul) ja Maria Hodus teevad kimchi’t Eesti moodi. Foto: Tiit Efert

Hapendamise entusiastid Mirjam Olem ja Maria Hodus rikastavad eestlaste toiduvalikut ülitervislike koreapäraste kimchi’st inspireeritud salatitega, aga ka hapendamise teel valmistatud vürtsikate tšillikastmetega. Suur huvi nende toodete vastu on üllatanud valmistajaid endidki.

Mirjam ja Maria on sõbrannad lapsest saati, ka koolitee oli neil Tallinna Prantsuse Lütseumis ühine. Kord kuus saadi kokku ja tehti koos süüa. Kuni Mirjam sai Telliskivi Loomelinnakus asuvas F-Hoones maitsta Hiina kapsa veerandikest valmistatud kimchi’t.

kimchi-sõltlased

Mirjami jaoks oli kimchi kohe elamus ning tal tekkis kange kihk ise seda valmistada.

Maria, kes varem oli töötanud taimetoidukohvikus, oli kohe nõus. Samas hakkas idanema idee, et kui tuleb hästi välja, võiks kimchi’ga ka äri teha. Üksikuid katsetajaid ja tegijaid oli küll olnud, aga kindel toode või tootesari puudus.

Et teha kimchi’t Eesti moodi, otsustati seda valmistada peakapsast. Kohe esimene katsetus läks korda. 2018. aastal valmis esimene klientidele mõeldud kogus. Lisaks hakati tegema klassikalist Hiina kapsa kimchi’t. Mõlemast nii lahjemat kui ka vürtsikamat varianti. Asutati ettevõte Fermency OÜ ja kaubamärgiks valiti Krimchi.

Esimesed ostjad olid sõbrad-tuttavad, lisaks tehti reklaami Facbookis. Jõulude paiku mindi müüma Balti Jaama turule, kus saadi ostjatelt vahetut tagasisidet. Oli neid, kes ahmisid õhku, aga ka neid, kes kiitsid. „Meie kimchi’t on võrreldud Koreas pakutavaga, pidi olema väga sarnane,” lausus Mirjam.

Kuigi kimch’i versioone on maailmas tohutult, siis mõned komponendid on traditsioonilised, üks neist Korea tšillipulber gochugaru. „Kuigi hoiame tooraine suhtes kohalikku joont, siis kõiki komponente pole Eestist võimalik saada. Lisaks austame ka Korea köögi traditsioone,” rääkis Maria. Kohalikust toorainest lisandus näiteks lillkapsast valmistatud salat.

Esimene edasimüüja saadi Põhja-Tallinnas Arsenali keskuses asuva Kalaarsenali näol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles