VÄLISMAALT Linnugripi tõttu ähvardab Iisraeli munapuudus

maaelu.postimees.ee
Copy
Kanamunade müük kasvab lihavõtete ajal 80–90 protsenti.
Kanamunade müük kasvab lihavõtete ajal 80–90 protsenti. Foto: Erik Prozes

Linnugripipuhangu tõttu on Iisraelis surnud enam kui 5000 kurge, mistõttu  sulgesid võimud populaarse Hula looduskaitseala ja hoiatasid võimaliku munapuuduse eest, kuna haiguse levimise tõttu tuleb hukata ka kodulinde.

Peaminister Naftali Bennett kohtus oma riikliku julgeoleku nõuniku ja teiste ekspertidega, et arutada jõupingutusi haiguspuhangu ohjeldamiseks ja selle ülekandumise vältimiseks inimestele. Siiani pole inimeste nakatumisest teatatud, vahendab Reuters.

Iisraeli meedia teatel võisid kaitseala külastanud lapsed puudutada vigastatud kurge ja seega aidata kaasa linnugripi levikule.

"See on riigi ajaloo kõige rängem löök keskkonnale," säutsus keskkonnaminister Tamar Zandberg Twitteris, kui kaitseülikondades metsavahid korjasid Hula looduskaitseala ja äärealade soode järvest kurgede korjuseid.

Ta ütles, et haiguse tõttu on riigis hukatud sadu tuhandeid kanu, mistõttu ähvardan riiki munapuudus. Hinnanguliselt jääks Iisraelis kuus tarbitavast 200 miljonist munast puudu 14 miljonit muna.

Ametivõimud soovivad leevendada impordikvoote ja tuua mune välismaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles